Porovnávali jsme polévky z pytlíku: Dej si super jídlo? Tak to

Porovnávali jsme polévky z pytlíku: Dej si super jídlo? Tak to "prrrr"

14.04.2021 Jana Čiháková

Zakoupili jsme čtyři pytlíkové polévky dostupné v běžné tržní síti. Dvě kuřecí s nudlemi a dvě čočkové a porovnali jejich nutriční složení.

Kuřecí s nudlemi, instantní polévka, Vitana

Obsah: semolinové těstoviny 35,7 % (pšeničná mouka), sušené kuřecí maso 18 % (sušené kuřecí maso 8,5 %, strouhanka (pšeničná mouka, voda, droždí, jedlá sůl), vaječný bílek, jedlá sůl), jedlá sůl, maltodextrin, modifikovaný škrob, aromata (obsahují celer), sušená zelenina (mrkev 2,8 %, celer, pórek 0,7 %), sušený sójový hydrolyzát, řepkový olej, cukr, směs koření, barvivo riboflavin.

Kuřecí instantní polévka s nudlemi, Knorr

Obsah: semolinové těstoviny 37 % (mouka z tvrdé pšenice, jedlá sůl), glukózový sirup, jedlá sůl, bramborový škrob, cukr, kvasničný extrakt, aromata, palmový tuk, mrkev 1,8 %, kuřecí tuk 1,1 %, koření (kurkuma, pepř černý), cibule mletá, petrželová nať 0,3 %, kuřecí maso 0,3 %, pórek, petržel, antioxidant (výtažky z rozmarýnu).

Na první pohled se může polévka od Vitany zdát kvalitnější s mnohem vyšším obsahem masa, musíme si ale uvědomit, že obsahuje „18 % kuřecího masa“, které ale skutečné maso obsahuje jen z 8,5 %. Po přepočtu (18 x 0,085) se tedy bavíme o obsahu 1,5 % kuřecího masa. I to je však více než ve výrobku od Knorru. Výrobek od Vitany má méně sacharidů i cukrů, ale více bílkovin. Obě polévky jsou přislazené, zahuštěné škrobem a obsahují aromata. Výrobek od Knorru neobsahuje barviva, obsahuje totiž kurkumu, která žlutou barvu obstará. Vitana se rozhodla k přibarvení využít vitamín B2. Obě polévky mají jako třetí surovinu v pořadí uvedenou sůl. Obsah soli v obou polévkách je podobný, při přepočtu na porci jsou to zhruba 2 gramy. Doporučená denní dávka soli podle Ministerstva zdravotnictví ČR je 5 gramů pro dospělou osobu. Je tedy na zvážení každého, jak moc se vyplatí jíst tyto rychlé svačiny.

Polévka s červenou čočkou a kurkumou, Vitana

Obsah: červená čočka 20,5 %, cizrna mletá, sušený rajčatový protlak, modifikovaný škrob, sušená zelenina (karotka kousky 3,1 %, cibule restovaná (cibule, řepkový olej), kukuřice mletá, česnek mletý, celer mletý), sušené bramborové vločky (brambory, antioxidant oxid siřičitý, barvivo kurkumin), mořská sůl, přírodní aromata (obsahuje celer), olivový olej, směs koření a bylinek, mrkvový extrakt, římský kmín mletý 1 %, kurkuma mletá 0,9 %, koriandr mletý 0,9 %, chilli chipotle mleté.

Polévka do hrnku čočková s mrkví, Damodara

Obsah: čočková mouka 68 %, slunečnicový olej, sušená mrkev 9 % a petržel, sůl, garam masala.

Na první pohled nás zaujalo, že Vitana svůj obal doplnila nápisem „Dej si super jídlo!“, výživovým tvrzením zdroj bílkovin a vlákniny a textem: „Bez palmového oleje a přidaného glutamátu.“ Společnost Damodara  uvádí, že jde o výrobek z přirozeně bezlepkových surovin, vhodný pro vegany, GMO free a výrobek že je ručně vyráběný. Obsah soli je nižší než v případě kuřecích kolegyň. Čočková od Vitany obsahuje v porci 1,2 g soli, čočková od Damodary 1,7 g na porci vzhledem k většímu balení. Čočková polévka od Damodary je kaloričtější, především díky vyššímu obsahu tuku, má ale i více bílkovin.

V nařízení 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních jsou podmínky pro vlákninu a bílkoviny zaneseny takto: Aby mohla potravina nést výživové tvrzení; zdroj vlákniny musí obsahovat alespoň 3 g vlákniny na 100 gramů potraviny. Aby mohla potravina obsahovat výživové tvrzení; vysoký obsah vlákniny musí obsahovat alespoň 6 g/100 g výrobku, pro výživové tvrzení; zdroj bílkovin musí bílkoviny představovat alespoň 12 % energetické hodnoty a pro výživové tvrzení; s vysokým obsahem bílkovin musí bílkoviny představovat alespoň 20 % energetické hodnoty potraviny. Obě polévky tedy mohou nést tvrzení vysoký obsah vlákniny a zdroj bílkovin.  

Text Veronika Valerová, foto shutterstock, archiv firem


Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

TEST JAHODOVÝCH JOGURTŮ: JAK JSOU NA TOM S „BACILY“?

07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.

VELKÝ TEST MLÉČNÝCH VÝROBKŮ: BÍLÉ JOGURTY A ZAKYSANÉ SMETANY POD DROBNOHLEDEM

28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.