Poradna: Jak je to s cukry v ovocné zmrzlině?

Poradna: Jak je to s cukry v ovocné zmrzlině?

09.05.2019 Jana Čiháková

Odpovídá: Dalena Martiníková, vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobků značky Prima zmrzlina

U ovocných zmrzlin je vždy potřeba rozlišovat přirozeně přítomný cukr v ovoci a přidaný cukr. Některé zmrzliny (například náš Mrož) mají vysoký podíl pravého ovoce, více jak 50 % v nanuku. Pokud se zaměříme na přidaný cukr, tak je ho tam malé množství. V kvalitní ovocné zmrzlině bez polevy je asi jen 7 g přidaného cukru, což odpovídá 1 a půl kostce cukru.

Pokud vybíráte zmrzliny s nejmenším množstvím přidaného cukru pro děti - mohu doporučit například  Mrož Až na dřeň!, který je místo bílé nebo tmavé polevy přelitý vrstvou ovocné dřeně. Varianta jahodový Mrož s jahodovou dření je ideální osvěžující svačinka v horkém letním dni. Mrož AŽ NA DŘEŇ! bude také ve variantě broskev s maracujou a mlékem zabalená do meruňkové dřeně.


Mohlo by vás zajímat

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.