Poradna: Jak je to s cukry v ovocné zmrzlině?

Poradna: Jak je to s cukry v ovocné zmrzlině?

09.05.2019 | Odpovídá: Dalena Martiníková, vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobků značky Prima zmrzlina

U ovocných zmrzlin je vždy potřeba rozlišovat přirozeně přítomný cukr v ovoci a přidaný cukr. Některé zmrzliny (například náš Mrož) mají vysoký podíl pravého ovoce, více jak 50 % v nanuku. Pokud se zaměříme na přidaný cukr, tak je ho tam malé množství. V kvalitní ovocné zmrzlině bez polevy je asi jen 7 g přidaného cukru, což odpovídá 1 a půl kostce cukru.

Pokud vybíráte zmrzliny s nejmenším množstvím přidaného cukru pro děti - mohu doporučit například  Mrož Až na dřeň!, který je místo bílé nebo tmavé polevy přelitý vrstvou ovocné dřeně. Varianta jahodový Mrož s jahodovou dření je ideální osvěžující svačinka v horkém letním dni. Mrož AŽ NA DŘEŇ! bude také ve variantě broskev s maracujou a mlékem zabalená do meruňkové dřeně.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Prošlé maso, neoznačené jogurty, plesnivý sýr: Víte, jak postupovat při zjištění nedostatku v obchodě?

07.04.2020 | Pokud spotřebitel zjistí v obchodní síti nedostatek např. výrobek zdravotně závadný, třeba plesnivý, či výrobek s prošlou dobou použitelnosti, častokrát kontaktuje inspektory s žádostí o přezkoumání vzorku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale upozorňuje, že daný výrobek pak plní pouze funkci orientační a jeho rozbor lze provést pouze za finanční úhradu.

Prezidentka Potravinářské komory ČR: Potravináři jedou na 200 %, ale nemluví o tom

20.03.2020 | Výroba je plynulá, zásobování probíhá, to bylo řečeno a nic se nemění. Zatím. V potravinářských firmách běží výroba ve třísměnných provozech, šest a půl dne v týdnu, řada pracovníku zůstává v práci 12 až 14 hodin, firmy zřídily ve svých prostorách za dodržení všech hygienických a bezpečnostních podmínek místnosti, kde mohou být přes den děti zaměstnanců.

Jak jogurt dobyl svět a proč znali Radlickou mlékárnu hned ve 14ti zemích?

22.05.2020 | Každý už dnes ví, že jogurty by měly být jedním ze základních pilířů zdravého jídelníčku už jen protože obsahují hodné bakterie, které revitalizují střevní mikroflóru, harmonizují zažívání a podporují imunitní systém. Ještě dávno před tím, než se však živými kulturami začali zabývat vědci, je používal k léčbě zažívacích obtíží i felčar tureckého sultána a říká se, že kozím jogurtem vyléčil i krále Františka I.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont