Pomazánky, jak se patří: Po těchto se zapráší

Pomazánky, jak se patří: Po těchto se zapráší

08.12.2020 | Jednoduché recepty jsou ty nejoblíbenější. Po vánočním shonu se obvykle nikomu nechce trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Není to ani nezbytné. Stačí pár ingrediencí a dokonalá pochoutka je na světě. Protože jde o pokrmy velice jednoduché, je třeba, aby byly použité ingredience kvalitní.

<

Chybu rozhodně neuděláte s biopotravinami, které pocházejí z ekologického zemědělství. Neobsahují žádná barviva, zlepšovadla chutí, vůní nebo konzistence ani umělá dochucovadla. Zaručují přirozenou delikátní chuť a kvalitu. Seženete je na bio farmách, farmářských trzích i v supermarketu. Je ale důležité, aby nesly označení logem biolistu nebo biozebry.

Dopřát si to nejlepší podle své chuti

Bohatě obložené chlebíčky jsou silvestrovskou klasikou. Zkuste letos pojmout pohoštění netradičně a nechte hosty, ať si sami namažou oblíbený kousek pečiva vámi připravenými dobrotami. 

Sýrové koule

  • - 250 g čerstvého kozího sýra v bio kvalitě
  • - 250 g smetanového sýra v bio kvalitě
  • - 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky v bio kvalitě
  • - 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky v bio kvalitě
  • - 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu v bio kvalitě
  • - 1 lžíce nastrouhané citronové kůry v bio kvalitě
  • - sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • - bio vlašské ořechy / bylinky v bio kvalitě na obalení koulí
  • - nakrájená bio bageta nebo sýrové bio krekry na servírování

Kozí sýr, smetanový sýr, petrželku, pažitku, tymián a citronovou kůru důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Dejte asi na půl hodiny vychladit do lednice. Lehce navlhčenýma rukama tvarujte ze směsi koule, které obalte důkladně v nasekaných, lehce opražených, vlašských ořeších, nebo v nasekaných bylinkách. Dejte ztuhnout na 1 až 2 hodiny. Koule servírujte vcelku, s nakrájenou bagetou nebo sýrovými krekry.

Paštika z kuřecích jater

  • - 700 g bio kuřecích jater
  • - 1 velká bio červená cibule
  • - 3 stroužky bio česneku
  • - 250 g másla v bio kvalitě
  • - 4 lžíce bio smetany
  • - sůl, pepř
  • - čerstvý tymián a provensálské bylinky v bio kvalitě

Na dvou lžících másla krátce orestujte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte další bylinky a nechte ještě malou chvilku osmahnout. Přidejte odblaněná, na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujte cca 8-10 minut. Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová. Rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, 150 g másla, a ještě vše krátce promixujte. Propasírujte přes síto a vložte paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhlaďte povrch. Zbývající máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštiky. Nechte zchladnout a podávejte s čerstvou bagetou a brusinkami.

Lososová pomazánka

  • - 250 g smetanového sýra v bio kvalitě
  • - 125 g bio uzeného lososa
  • - 2 lžíce majonézy v bio kvalitě
  • - 1 lžička šťávy z bio citrónu
  • - 1 lžíce najemno nasekané bio červené cibule
  • - 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky v bio kvalitě
  • - 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru v bio kvalitě
  • - půl lžičky nakládaného křenu v bio kvalitě
  • - půl lžičky soli
  • - 1 lžička mletého černého pepře
  • - 2 snítky kopru v bio kvalitě

Polovinu plátků uzeného lososa vložte s ostatními ingrediencemi do mixéru a důkladně rozmixujte. Zbývajícího lososa nakrájejte na malé kostky a zamíchejte je do připravené pomazánky. Dejte do misky a připravte na servírování další snítky kopru.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Semafor může fungovat jen na silnici, ne na potravinách

20.01.2021 | Barevná signalizace nepopiratelně usnadnila provoz. Ale jen na pozemních komunikacích. V potravinovém světě se jí příliš nedaří. Jednoduchý systém, který má spotřebitelům napovídat, které potraviny upřednostnit pomocí dobře známého systému barev, tak nějak skřípe…

Takový "obyčejný" toast: 7 kombinací, které zachutnají

24.11.2020 | Chléb s máslem, šunkou, sýrem nebo salámem je jednou nejtypičtějších studených večeří. A ačkoli mu nelze vytknout, že není dobrý, shodneme se parně na tom, že jím už nikoho neohromíte. Studené večeře přitom nemusejí být nuda. I ve studené kuchyni panují trendy, které z nouzovky vytvoří dokonalý gurmánský zážitek.

Kotouč neprošel, rostlinné "maso" se smí pořád nazývat masem

19.01.2021 | Ačkoli se na úrovni Evropské Unie i naší země řeší již několik let problematika dvojí kvality potravin z hlediska možného klamání spotřebitele, prostor pro klamání spotřebitele vytváří i sama legislativa Evropské Unie. Mimo jiné rozdílným přístupem k názvosloví celých skupin potravinářských výrobků, konkrétně výrobků živočišného původu, které jsou nahrazovány rostlinnými analogy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont