Polské maso opět v akci. V kebabech byly zjištěny bakterie salmonelly

Polské maso opět v akci. V kebabech byly zjištěny bakterie salmonelly

16.06.2021 | Inspektorky Státní veterinární správy z Jihočeského kraje zjistily, že kuřecí maso, pocházející z Polska, které bylo použito k výrobě bezmála 1,5 t kuřecích kebabů, obsahovalo salmonelu.

Kuřecí maso pocházelo z Polska. Z masa chtěl provozovatel vyrobit bezmála 1,5 tuny kuřecích kebabů. "Při kontrole výrobce v místě určení zásilky v Blatné odebraly inspektorky vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Státní veterinární ústav Praha potom v mase prokázal bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit průjmové onemocnění salmonelózu. Veterináři zjistili, že při několikadenním vyšetřování vzorků zpracoval výrobce maso do polotovarů, z nichž se pak dělají kebaby. Když vyšetřování SVS skončilo, všechny polotovary ještě byly na skladě, žádný se nedostal na trh. Veškeré závadné maso zlikviduje asanační podnik.

Nebylo to poprvé

Stejnému výrobci kebabů uložili veterináři již loni dvě pokuty. První za stejný problém: zjistili, že v kuřecím mase určeném ke zpracování, jež rovněž pocházelo z Polska, byla salmonela. Druhá sankce byla za nevyhovující stav prostor a zařízení. "Obě pokuty se pohybovaly v řádu desítek tisíc korun. Výrobce dodává polotovary k výrobě kebabů provozovnám v ČR i zahraničí," sdělil ČTK za SVS Petr Majer.

Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Státní veterináři loni uložili pokuty ve výši téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních více než 33 milionů korun.

Zdroj SZPI a ČTK, foto SZPI

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Pes v potravinářství? Ale jo, při těchto činnostech boduje!

02.08.2021 | Pes je přítel člověka, to pravděpodobně nikoho ani nepřekvapí, na rozdíl třeba od informace, že pes je i přítel potravinářského průmyslu. Do provozu samozřejmě nepatří, zato na poli, v lese nebo v areálu palírny, se stává důležitým článkem, který se podílí na tom, aby se na náš stůl dostala ta nejvyšší kvalita.

Vegetariánským steakům vytváří chuť roboti

26.07.2021 | Vegetariánské steaky se v období letního grilování stále častěji objevují na pultech obchodů a obliba bezmasých alternativ je na vzestupu. Jak ale zajistit hovězí chuť u výrobků z proteinů hrachu, sóji, černých fazolí, sladkých brambor nebo řepy? Částečně je to možné za pomoci umělé inteligence, odpovídá švýcarská firma Firmenich, která patří k velkým světovým producentům příchutí. Firmenich radí začínajícím i velkým potravinářským firmám, které chtějí dobýt tento nový rostoucí segment trhu.

Tesco a Světový fond na ochranu přírody (WWF) bojují za nižší uhlíkovou stopu

30.07.2021 | Tesco a WWF spojily své síly ke zvýšení povědomí o udržitelných stravovacích návycích pro zlepšení zdraví a zmírnění dopadu našich potravin na životní prostředí. V souvislosti s Dnem překročení kapacity Země oznámily průkopnické partnerství s dlouhodobým cílem podpořit přechod k dostupným a udržitelným možnostem každodenního nakupování v České republice, v Maďarsku a na Slovensku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont