Pojďme rozzářit talíře

Pojďme rozzářit talíře

27.05.2019 | Což takhle zpříjemnit si ráno dozlatova usmaženými lívanečky s ovocem, marmeládou, skořicí nebo tvarohem? A pamatujete na Pštrosí vejce? I takovým tradičním receptem může zazářit. Vaše děti budou nadšené. Nakupujte kvalitu s chutí! Tato loga vám napomohou při výběru opravdu kvalitních potravin.

Jogurtové lívance

Ráno dělá den a čerstvé domácí lívance dělávají dny báječné! Pro lehčí variantu jsme do těsta přimíchali bílý jogurt, který ho hezky zvláčnil.

Doba přípravy: 30 minut

Obtížnost: *

4 porce

Ingredience:

 250 g hladké mouky

150 g bílého jogurtu

300 ml mléka

2 vejce

½ sáčku prášku do pečiva

½ sáčku vanilkového cukru

50 g másla

olej na smažení

 

TIP! Do našich lívanečků jsme přimíchali BIO selský jogurt bílý (Hollandia) s označením Regionální potravina. To má i Hlavnický jogurt bílý, bílý jogurt od Vojtěcha Menšíka, Jogurt Běláček bílý ze Zemědělského družstva Jeseník nebo Ovčí jogurt bílý z Tavírna sýrů Salix.

 

Postup:

  1. Prosetou mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem.
  2. V jiné nádobě promíchejte jogurt, mléko, vejce a rozpuštěné máslo.
  3. Směsi pomalu spojte v jednu.
  4. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a naběračkou z těsta utvořte jednotlivé lívanečky.
  5. Smažte dozlatova z obou stran.
  6. Podávejte se svou oblíbenou marmeládou nebo zakysanou smetanou, cukrem a ovocem.

Pštrosí vejce

Recept na pštrosí vejce je rychlý, chutný a zamilují si ho i vaše děti. Pštrosí vejce totiž vypadají jako od dinosaura!

Doba přípravy: 60 minut

Obtížnost: **

4 porce

 

Ingredience

4 vejce uvařená natvrdo

500 g mletého masa (vepřová a hovězí směs)

2 lžíce kukuřičného škrobu

2 vejce

3 žloutky

strouhanka na obalení

rostlinný olej na smažení

sůl

pepř

TIP! Nevíte, jak vybírat vajíčka? Poradíme, jak číst kód na skořápce! První část = způsob chovu slepic (0 - biovejce z ekologického zemědělství, 1 - vejce nosnic ve volném výběhu,  2 -  vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 - vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec (ČR kód je CZ). Třetí část -  identifikační číslo chovatele (drůbežárny).

Postup:

  1. Mleté maso smíchejte se žloutky a kukuřičným škrobem a směs osolte a opepřete.
  2. Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovnoměrně obalte masovou směsí.
  3. Masové bochánky pak dále obalte v rozšlehaném, osoleném vejci a strouhance.
  4. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a obalené bochánky osmažte dozlatova.
  5. Podávejte s krémovou bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Je libo dortík? Máme recept přímo od cukrářského mistra!

16.05.2019 | Maďarský Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka vás dostane nejen svou chutí, ale i poměrně snadnou přípravou!

Střihněte si kvalitu! SZIF odstartoval novou soutěž o tři automobily.

26.11.2018 | Státní zemědělský intervenční fond 5. listopadu spustil spotřebitelskou soutěž o atraktivní ceny. Střihněte si kvalitu! Hlavní výhrou jsou tři automobily značky Škoda KAROQ Ambition, ale ani ostatní soutěžící nepřijdou zkrátka. Cílem je podpořit osvětu a konzumaci kvalitních potravin.

Předražené brambory jsou (snad) zažehnány

14.06.2019 | Minulý týden byla zahájena sklizeň domácích raných brambor. Spotřebitelé tak mají v obchodech opět k dispozici rané konzumní brambory z české produkce. Loňská sezóna byla poznamenána dlouhotrvajícím suchem během vegetace a produkce byla podprůměrná. V letošním roce proběhla výsadba v dobrých klimatických a půdních podmínkách.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.