Pojďme rozzářit talíře

Pojďme rozzářit talíře

27.05.2019 | Což takhle zpříjemnit si ráno dozlatova usmaženými lívanečky s ovocem, marmeládou, skořicí nebo tvarohem? A pamatujete na Pštrosí vejce? I takovým tradičním receptem může zazářit. Vaše děti budou nadšené. Nakupujte kvalitu s chutí! Tato loga vám napomohou při výběru opravdu kvalitních potravin.

Jogurtové lívance

Ráno dělá den a čerstvé domácí lívance dělávají dny báječné! Pro lehčí variantu jsme do těsta přimíchali bílý jogurt, který ho hezky zvláčnil.

Doba přípravy: 30 minut

Obtížnost: *

4 porce

Ingredience:

 250 g hladké mouky

150 g bílého jogurtu

300 ml mléka

2 vejce

½ sáčku prášku do pečiva

½ sáčku vanilkového cukru

50 g másla

olej na smažení

 

TIP! Do našich lívanečků jsme přimíchali BIO selský jogurt bílý (Hollandia) s označením Regionální potravina. To má i Hlavnický jogurt bílý, bílý jogurt od Vojtěcha Menšíka, Jogurt Běláček bílý ze Zemědělského družstva Jeseník nebo Ovčí jogurt bílý z Tavírna sýrů Salix.

 

Postup:

  1. Prosetou mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem.
  2. V jiné nádobě promíchejte jogurt, mléko, vejce a rozpuštěné máslo.
  3. Směsi pomalu spojte v jednu.
  4. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a naběračkou z těsta utvořte jednotlivé lívanečky.
  5. Smažte dozlatova z obou stran.
  6. Podávejte se svou oblíbenou marmeládou nebo zakysanou smetanou, cukrem a ovocem.

Pštrosí vejce

Recept na pštrosí vejce je rychlý, chutný a zamilují si ho i vaše děti. Pštrosí vejce totiž vypadají jako od dinosaura!

Doba přípravy: 60 minut

Obtížnost: **

4 porce

 

Ingredience

4 vejce uvařená natvrdo

500 g mletého masa (vepřová a hovězí směs)

2 lžíce kukuřičného škrobu

2 vejce

3 žloutky

strouhanka na obalení

rostlinný olej na smažení

sůl

pepř

TIP! Nevíte, jak vybírat vajíčka? Poradíme, jak číst kód na skořápce! První část = způsob chovu slepic (0 - biovejce z ekologického zemědělství, 1 - vejce nosnic ve volném výběhu,  2 -  vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 - vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec (ČR kód je CZ). Třetí část -  identifikační číslo chovatele (drůbežárny).

Postup:

  1. Mleté maso smíchejte se žloutky a kukuřičným škrobem a směs osolte a opepřete.
  2. Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovnoměrně obalte masovou směsí.
  3. Masové bochánky pak dále obalte v rozšlehaném, osoleném vejci a strouhance.
  4. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a obalené bochánky osmažte dozlatova.
  5. Podávejte s krémovou bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Masné zlepšováky: Znáte těchto 5 tipů?

15.01.2020 | Dobře a chutně upravený kus flákoty většinou vyžaduje spousty drobných fíglů. Ty začínají nákupem masa a končí „technickými“ drobnostmi, jakými jsou například navlhčené prkénko, určitá teplota vody k podlévání či krátký „odpočinek“ masa po pečení.

Do školy? Tak jedině s pořádnou svačinou!

26.09.2019 | Pokud se začátkem nového školního roku přemýšlíte, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy, vězte, že by neměla být jen vyvážená a zdravá, ale také trochu hravá. Takovou svačinku totiž děti sníst „nezapomenou“ a budou se těšit na další. Zvlášť když je originalitou nadchnete tak, že se do příprav příště pustí sami. Máme pro vás pár tipů!

Kouzla a čáry s podzimními surovinami z našeho kraje

29.10.2019 | S nadcházejícím podzimem dozrává spousta lokálního ovoce, zeleniny a plodů, které jsou typické pro náš kraj. Ale protože je jich všude plno a jsou snadno k sehnání, občas na jejich úžasné vlastnosti zapomínáme.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Lednové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont