Pohled do talíře slavných. Co si s chutí dával Steve Jobs nebo Henry Ford?

18.05.2020 | Ačkoli si slavné a známé osobnosti mohly nebo mohou dovolit světově proslulé šéfkuchaře a jídla nejvyšší kvality, často mají velmi extravagantní stravovací návyky a ne vždy jedí v souladu se zdravou výživou. O tom, co si oblíbily některé známé osobnosti, píše italský deník Corriere della Sera.

Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo z celého dne. Slavný britský politik Winston Churchill byl o tom přesvědčen do té míry, že si k snídani dopřával dva chody: prvním byla vejce v košili, toust, džem, máslo, káva s mlékem a trochu uzeniny, druhým půlka grapefruitu, který zapíjel pomerančovou šťávou a whisky se sodou.

Barack Obama, který jako chlapec pracoval pro jeden americký zmrzlinářský řetězec, pak nesnášel zmrzlinu, avšak miloval proteinové tyčinky s čokoládou a arašídy a měl slabost pro nudle s krevetami, které připravovala jeho choť Michelle. Ale aby se neshodil před studenty, když se ho jednou ptali, jaké je jeho oblíbené jídlo, řekl, že to je brokolice.

Strava Donalda Trumpa se příliš neliší od toho, co jedí obvykle mladí lidé. Rád si dával Filet-O-Fish a Big Mac, ale nepohrdl ani pizzou, kterou však pojídal bez kůrky. Další oblíbená jídla amerického miliardáře jsou mleté maso po italsku (polpettone), dobře propečený biftek a zmrzlina s třešněmi a vanilkou.

Mrkev s medem i levné "burgery"

Zakladatel Apple Steve Jobs podle jeho životopisce Waltera Isaacsona měl ve zvyku konzumovat jen jeden typ jídla několikrát po sobě, a to mrkev s medem, kterou pojídal celé týdny. Jednou to přehnal do té míry, že jeho pleť nabyla oranžové barvy. Zakladatel Microsoftu Bill Gates přiznal, že miluje levné hamburgery, sýr ve spreji a dietní kolu. V sedmdesátých letech, kdy byl pouhým programátorem, vypil litry rozpustného nápoje Tang, který někdy pojídal v podobě prášku.

Americký podnikatel Henry Ford byl přesvědčen, že jeho organismus je jako stroj, kterému je třeba dodávat správné palivo. Vyzkoušel na sobě některé ze svých extravagantních teorií, například takovou, že se pravidelně živil plevelem ze své zahrady, který konzumoval v podobě salátu či si ho dával do sendviče.

Albert Einstein miloval smažená vajíčka a houby, jako dezert si rád dal jahody. A pokud jde o jeho výstřednosti, zbožňoval punč s celerem a jednou byl přistižen svým řidičem, jak pojídá kobylku. Hillary Clintonová si jednou přečetla článek o přínosu pálivých papriček pro imunitní systém a svůj den vždy zahajuje pozřením jedné pikantní a čerstvé papričky jalapeňo.

Pablo Picasso v posledních letech života dodržoval dosti přísnou dietu výhradně na bázi minerální vody, mléka, zeleniny, ryb, rýžového pudinku a vajec.

Když byl Charles Darwin studentem na Cambridgeské univerzitě, byl členem Gourmet Clubu, jehož členové měli za cíl jíst co možná nejvíce vzácných živočichů. Slavný biolog byl tak fascinován zvířaty, že za svůj život okusil mnohá z nich, například leguány, pásovce, pštrosy, obří želvy či výry.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

V pondělí zajděte na jedno zelené! Bude se jím slavit otevření restaurací

21.05.2020 | O téměř sedm týdnů později letos lidé ochutnají zelené pivo, které brněnský pivovar Starobrno již popatnácté uvařil původně pro letošní Zelený čtvrtek. Pivovar sudy se zelenou třináctkou dodá restauracím tak, aby ji mohly nabídnout v první den obnoveného provozu po rozvolnění pravidel proti šíření koronaviru. Pivovar o tom informoval v tiskové zprávě.

Itálie? To není pytlíková sýrová omáčka! Podle čeho poznat dobrou italskou restauraci?

25.05.2020 | Italská kuchyně je jednoduchá a chutná, převážně založená na sezónnosti. Na to ovšem někteří výrobci, tvůrci receptů nebo provozovatelé restaurací patrně zapomněli. Regály se plní nejrůznějšími polotovary na italský způsob, které Italové z duše nenávidí, a v některých provozovnách vám na těstoviny s klidným srdcem dají i pytlíkovou omáčku. Tak takhle tedy ne!

Prohlášení o zdraví i neustálá desinfekce lístků: Od 25. května ve vašich hospodách

21.05.2020 | V reakci na pondělní otevření zahrádek připravila síť velkoobchodů MAKRO Cash & Carry ČR návod na to, jak udržet gastronomické provozy bezpečné, a to nejen pro zákazníky, ale také pro zaměstnance. Návod pokrývá všechny oblasti provozu a na konkrétních příkladech vysvětluje jednotlivá opatření, která musí gastronomické podniky po dobu platnosti vládního nařízení dodržovat.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont