Pod vodou i v jeskyni: Podívejte se, jak se jí v top 5 restauracích světa

Pod vodou i v jeskyni: Podívejte se, jak se jí v top 5 restauracích světa

08.01.2019 Jana Čiháková

Gastronomie už dávno není jen o prolínání chutí. Její neoddělitelnou součástí je vytříbenost prostředí, atmosféra i prvotřídní servis. A kdo chce zaujmout, musí splňovat nejen ty nejvyšší standardy ve všech sférách, ale mít něco, díky čemu bude vyčnívat z davu... Těmto pěti světovým podnikům se to podařilo.

Ve světě, který zcela ovládl fine dinning, už není nemožné najíst se mezi mraky na pohyblivé plošině, či si nechat připravit lanýže, které jste si sami objevili na lanýžové plantáži přilehlé k restauraci. Také můžete ochutnat dezert, který je barvený pravým zlatem, nebo si objednat ten nejexklusivnější kaviár vzácných jeseterů. K dnešnímu dni existuje asi 1500 restaurací, které jsou určeny té nejnáročnější klientele... v těchto pěti, které jsme vybrali, je ale jídlo opravdu až na druhém místě.

1. ALI BARBOUR'S CAVE

V hotelu Ali Barbour v daleké Keni mohou hosté jíst v prostorách, které letos oslaví 180 000 let své existence. Ali Barbour's Cave Restaurant se totiž nachází 10 metrů pod zemí ve starobylé, přirozeně vytesané korálové jeskyni otevřené k obloze. V restauraci se podávají pokrmy mezinárodní kuchyně, které se specializují na mořské plody, vše je samozřejmě korunováno prémiovým vínem. Schválně si zkuste tipnout, kolik ti stojí takový předkrm? Kozí sýr s řervenou řepou si tu dáte za 1300 keňských šilinků, což je asi 25 000 korun.

2. RISTORANTE GROTTA PALAZZESE

Neuvěřitelný geinus loci dřímá i v zatrčené slabě osvětlené vápencové jeskyni s výhledem na scenérii Jaderského moře. Největší speciality italské gastronomie si tu dáte za bouřlivého orchestru vln, které narážejí na skalní plochu. I proto restaurace nepoužívá žádné jiné zvukové kulisy. Ristorante Grotta Palazzese je zcela zaslouženě opakovaně vyhlašována jako nejromantičtější restaurace na světě. I tady budete muset mít po kapsách desetitisíce. Útrata pro dva činí 40 000 korun.

3. ITHAA

Na souši večeří každý, co takhle se najíst pod mořskou hladinou? Máte tu možnost, jen se musíte vydat na Maledivy. Naprostý unikát se nachází 10 metrů pod povrchem Indického oceánu a je obklopen mořským životem a korály, nabízí až 14 míst pro lukrativní klientelu. Očekávejte mascarpone a lanýžové knedlíky, humří Carpaccio a agnolotti z kachny. Překvapivě tu některé pokrmy pořídíte i s 250 dolary v kapse. Restaurace má snad jen jeden háček. Zabookovat si ji musíte půl roku předem. 

4. RISTORANTE LA SPONDA

Že jsou Italové skutečnými mistry gastronomie ukazuje i čtvrtá příčka našeho výběru. Podnik uhnízděný v malebném městečku Positano na slavném italském pobřeží Amalfi se nejen pyšní hvězdou Michelin, ale i nádhernými obloukovými okny od podlahy až ke stropu. Kromě skvělého jídla si tu jedním pohledem vychutnáte výhled na moře a zároveň i střechy města. Ani zde neutratíte desetitisíce, zato počítejte s dlouhou čekací hůtou na stůl...

5. STRATOSFARE SKYLINE

V restauraci Stratosfare Skyline a baru na vrcholu lanovky v Queenstownu si vychutnáte top menu ikonické novozélandské kuchyně, která je inspirována mezinárodními vlivy. Stratosfare nabízí něco pro každého; čerstvé mořské plody, steakovou kuchyni i skvělé vegetariánské pokrmy. Ani tady nezaplatíte mnoho, oběd pro jednoho tu pořídíte okolo 50 dolarů (1300 Kč), ale pohled od stolu si dost možná budete pamatovat celý život. 


Mohlo by vás zajímat

„Langošův" langoš v rámci Dobrojídla v restauraci Červený Jelen pomůže Hospici svatého Lazara

26.02.2024 | Prvním letošním „dobroexternistou“ v restauraci Červený Jelen je Jiří Langmajer. Oblíbený herec v rámci originálního charitativního projektu Dobrojídlo společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, připravil delikátní chod.

ČAJ JAKO OZDRAVNÝ RITUÁL I HŘÍČKA NÁHODY + PŘEHLED DRUHŮ

22.02.2024 | Jaký je neoblíbenější nápoj světa, pokud pomineme vodu? Není to káva, ale čaj. Černý, zelený, sypaný nebo v pytlíčcích – čaj má mnoho podob a tu svou oblíbenou si vybere asi každý. Pokud v jednotlivých druzích tak trochu tápete anebo si nejste jisti, jak si čaj vychutnat naplno, přinášíme vám několik rad a tipů.

ZDANĚNÍ TICHÉHO VÍNA: PODLE CHLADA NESMYSL, CO NEPŘINESE KÝŽENÝ ZISK

29.02.2024 | Shoda na případném zdanění tichého vína podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) v současné době nepanuje. Pracovní skupina, která se dnes tímto tématem znovu zabývala, předloží předsedům koaličních stran a ministerstvu financí několik návrhů k posouzení, řekl ministr na tiskové konferenci.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.