Plošné kolapsy včelstev se promítnou do ceny medu

Plošné kolapsy včelstev se promítnou do ceny medu

17.09.2020 Jana Čiháková

Med v Česku zřejmě podraží. Jarní úhyn včelstev a malé snůšky totiž vedly k tomu, že na některých místech republiky včelaři nevytočili žádný med. Vyplývá to z informací ČTK od včelařů a Antonína Přidala z brněnské Mendelovy univerzity. Jak se připravit na to, aby se podobná situace neopakovala, odborníci neví.

Plošné kolapsy včelstev způsobené parazitem kleštíkem včelím, který vyvolává onemocnění varoáza, nejsou pro včelaře novinkou. "Letos se k tomu navíc přidalo to, že včely, které přežily, téměř nic nepřinesly. Snůšky byly katastrofální. Co na to mělo vliv, nevíme. Stejně tak nevíme, jak tomu předejít," uvedl Přidal.

Situace je podle něj špatná především na jižní Moravě a ve Středočeském kraji. "Postupně se ale plošné kolapsy budou objevovat napříč regiony. Zdá se, že nastane přirozený výběr a zimní úhyny včelstev budou větší. Tím podraží i med, který je však u nás výrazně pod výrobní cenou. Měl by zdražit o desítky korun. U nás je totiž mnoho včelařů, kteří to dělají pro radost, ale při vysokém zavčelení se více přenáší choroby," řekl Přidal.

Je také podle něj potřeba sázet různé druhy rostlin, aby měly včely pestrou skladbu nektarodárných rostlin. Potřeba jsou zejména jeteloviny.

Málo květin, málo medu

Velké ztráty včelstev potvrzuje i starosta Ořechova na Brněnsku a včelař Tomáš Dudík. "Včely jsou oslabené z nedostatku pastvy. Snažíme se proto podporovat výsadbu pásů trvalek a omezujeme sekání, aby kvetly jetele a pastva byla bohatá," sdělil. Medu je ale podle něj zatím dostatek a ceny jsou v porovnání s loňskem zhruba stejné, průměrně 160 korun za kilo.

Nejhorší sezonu letos zaznamenal Petr Příkazský ze znojemského svazu včelařů, který se včelaření věnuje už 35 let. "Cena medu určitě stoupne, i já jsem zdražil o deset korun na 130. Včely mají oslabený imunitní systém a hynou. Myslím si, že letošní slabou úrodu způsobily uplynulé roky sucha. Příroda byla v úsporném režimu, a teď chybí nektar," připustil.

I on se potýká s kleštíkem včelím. "Je těžké přijít na to, jak s ním účinně bojovat bez chemie, aby byl med čistý. Ideální by bylo, najít tolerantní včely, které se ho zbaví samy," poznamenal.

V České republice je podle posledních údajů evidováno téměř 800.000 včelstev a přes 60.000 včelařů.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.