recepty  

Plněná rajčata

Plněná rajčata

22.05.2015 Jana Vlková

Pečená rajčata byste v kuchařkách minulého století hledali marně. Chuť teplých rajčat v české kuchyni zdomácněla až s pizzou. Když je doplníte jemnou náplní s trochou sýra a chuťově ostřejšími květy, nemusíte se výsledku obávat.

Pro 4 osoby na předkrm: 4 velká rajčata, 1 cibule, 1 lžíce másla, 2 vejce, 50 g strouhanky, 1 lžíce parmezánu nebo podobného tvrdého sýra, 12 lístků zavinutky nebo 12 lístků agastache, 1 lžíce oleje

Postup

Rozehřejte troubu na 200 °C. Připravte si menší pekáček a vytřete jej olejem. Uřízněte vršek rajčat a  vydlabejte vnitřní část. Nechejte je vykapat. Vyškrabanou dužinu nevyhazujte, pokrájejte ji na malé kousky. Stejně tak vydlabejte dužinu z uříznutých vršků a pokrájejte ji. Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na másle dozlatova. K osmažené cibulce přidejte pokrájená rajčata. Vejce krátce prošlehejte se strouhankou a  polévkovou lžící vody. Jakmile se z rajčat vydusí voda, přilijte vaječnou směs a krátce osmažte, aby náplň ještě zůstala vláčná a tvárná, asi jako míchaná vajíčka. Listy zavinutky nebo agastache nasekejte na nudličky a vmíchejte k obsahu pánvičky. Rajčata naplňte směsí a skládejte na plech lehce vymaštěnýolejem. Pečte 20 minut, pak posypte sýrem a ještě 5 minut zapékejte, aby se sýr rozpustil.

Recept je převzat z Květinová kuchařka - jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

od Jany Vlkové, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz

Kniha vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

kniha

Foto receptů: David Turecký

Doporučená MOC: 599 Kč, k dostání na www.smartpress.cz za 499 Kč


Mohlo by vás zajímat

Jak na zavařování bez chemie a hromady cukru?

03.07.2015 | Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a vařit. To je základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce podle babiček. Víte, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukrem, bez želírovacícho cukru a tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? Jak na to radí Vendula Svobodová, technoložka Sklizeno.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.