Plevel - pusťte si ho do kuchyně a nebudete litovat

Plevel - pusťte si ho do kuchyně a nebudete litovat

22.05.2019 Jana Čiháková

Největší hit kuchyně - vrátit se k plevelům! Přestaňte jej ze zahrádek tedy vytrhávat a opatrně jej vydloubejte a odneste do kuchyně.

Možná jste také museli v dětství trhat mamince 300 květů na pampeliškový med, což vlastně žádný med není, ale je to dobré. Dnes zkuste natrhat několik hrstí pampeliškových poupat, ještě malých a kulatých. Pak je, důkladně omyté, zalijte ve skleničkách dobrým octem a vodou v poměru 1:3, zavíčkujte a nechte projít myčkou na „hrncový“ program. Máte naložené „kapary“ po česku, vynikající do salátů. Pampeliškové listy jsou do salátů také vynikající. Mají jemně nahořklou chuť, což je dobré vykompenzovat jiným lupením, třeba římským nebo hlávkovým salátem, syrovým zelím, můžete přidat mladý hrášek, případně pálivou papričku. Pokud se rostlin nebojíte, do takového salátu je velmi lahodný netřesk, u nás se vyskytuje netřesk střešní. Růžice listů rozeberte na lístky, důkladně omyjte a přidejte k zelenině.

Šťovík, druhým jménem kyselý, na toulkách přírodou zahání žízeň. Dáte-li si práci a donesete jej domů, doporučujeme omýt, hrubě nasekat, smíchat s ledovým salátem a ředkvičkami. Jemně zakapat olejem a přidat vajíčko natvrdo. 

Místo řízku jitrocel

Zajímavou bylinou do salátu je také jitrocel kopinatý a to jeho štíhlé listy. Nejspíš znáte léčivé a hojivé účinky, i chuť ze sirupů proti kašli. Syrový v salátu je delikátní. Další možností je smažení listů v těstíčku. Stačí vajíčko, trochu mléka a hladké mouky, ukvedláme těsto jako na palačinky. Je na vás, jestli do něj přidáte sůl a špetku muškátového květu, nebo cukr a trošinku skořice. Listy namočené v těstíčku a osmažené chutnají skvěle na oba způsoby.

Možná máte někdy pocit, jako byste při procházce lesem cítili česnekový odér. Tak to máte štěstí, ve vašem  lese roste česnek medvědí. Pokud byste jej viděli bez květů, bylo by v některých případech možné zaměnit jeho listy za listy konvalinky, která je jedovatá. Ale právě nezaměnitelná vůně česneku vám dá jednoznačnou odpověď, zda jíst, či nejíst.

Květy má medvědí česnek však úplně jiné, vytváří řídké koule bílých kvítků, i tvarem květu vám připomene domácí česnek.  Hodí se ke všem polévkám i všem ohřívaným konzervám. Česneková chuť a vůně téhle bylinky je jemná, něžnější než u klasického česneku a je absolutně čerstvá. Pokud listy donesete domů, oživí jakýkoli pokrm, kam dáváte česnek, ozvláštní všechny zeleninové saláty. A k tomu všemu je zdravý. Jak praví encyklopedie: „Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity.“

Rozkvetlé ozdoby

Hodně parády udělá sedmikráska chudobka, jejíž květy mají specifickou chuť, nebo třeba plamenka latnatá, u nás známá spíš jako floxa, její květní kalichy jsou sladké jako květy jetele lučního.

Pokud chcete květy užít jako ozdobu dortů nebo jiných sladkostí, můžete je opatrně štětečkem natřít dohladka rozmíchaným bílkem, posypat cukrem a na chvilku uložit do lednice. Nejlépe se pracuje s růžemi, velmi krásné jsou všechny druhy violek. Můžete použít i květy ovocných stromů, ale musíte s nimi pracovat ihned po utržení, jinak opadají.

Mráz kopřivu nespálí

Kromě čaje ze sušených rostlin a nejrůznějších léčivých nálevů je vynikající k jídlu. Sbírejte mladé kopřivy, asi deseticentimetrové. Protože jak známo, kopřivu mráz nespálí, několik dávek rostlinek, důkladně propraných, si odkládejte do mrazáku. Mražené kopřivy je možné nasekat rovnou do jídla. Kopřivy vylepší polévky zeleninové i vývary, nelekejte se zelené barvy. Ryba nebo kuře pečené s bříškem nacpaným kopřivami, je příjemný zážitek. 


Mohlo by vás zajímat

HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

31.10.2023 | I když mnoho lidí považuje Halloween za ryze americký svátek, jeho počátky spadají na území Evropy. Byli to totiž Keltové, kteří tak slavili začátek zimy. Samhain, jak se svátek dříve nazýval, obsahoval celou řadu obřadů a zvyklostí a na území Skotska a částečně v Irsku se slaví dodnes.

JAK ZAKONČIT LETNÍ SEZÓNU? PŘIPRAVTE SI GRILOVANÝ DEZERT!

30.08.2023 | Sezóna grilování je v plném proudu. Jeho základem je klasicky maso, v dalším sledu ryby, zelenina a masné výrobky. Hlavním jídlem také většina grilování končí, dezertem se pak zpravidla stává dříve připravený koláč nebo zmrzlina. Ale při touze po sladké tečce nemusíte gril vůbec opouštět, naopak tento způsob přípravy propůjčí řadě potravin jedinečnou, specifickou chuť.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.