Pivo roku 2014

06.02.2014 ČTK

V Brně dnes začalo druhé kolo hodnocení soutěže Pivex

V Brně dnes začalo druhé kolo hodnocení soutěže Zlatý pohár pivex - pivo 2014. V soutěži je letos 51 značek piv z 15 českých pivovarů. Degustátoři dnes mohli poprvé ochutnat i vzorky minipivovarů. Letos je jich v soutěži deset s 15 značkami piv. Oproti loňskému roku to znamená mírný nárůst. Organizátoři soutěže to dnes řekli novinářům.

Výsledky 22. ročníku Pivexu organizátoři zveřejní 24. února v Brně na úvod galavečera pivovarníků a sladovníků České republiky. Ve stejný den se v Brně uskuteční vůbec poprvé odborná degustace sudových piv. Do prvního ročníku jednokolové soutěže se přihlásilo sedm pivovarů se 12 vzorky. V osmi případech jde o ležáky a ve čtyřech o výčepní piva. "V České republice je taková hodnotící degustace sudového piva unikátní," uvedl Richard Morávek z pořádající agentury SNIP & CO.

Výrobci podle něj vítají novou soutěž především proto, že se v posledních letech výrazně změnil poměr spotřeby sudových piv ve prospěch lahvových. Hlavními hodnotícími kritérii obou pivařských soutěží jsou chuť, plnost, vůně, říz a hořkost piv.

Titul šampiona v zatím posledním ročníku soutěže Zlatý pohár Pivex - pivo roku 2013 získal Zubr gold z přerovského Pivovaru Zubr. Stejná značka piva vyhrála i kategorii světlých výčepních piv. Nejlepší kolekci piv měl Pivovar Litovel.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.