Pivní festival Oktoberfest v Mnichově navštívilo 6,3 milionu lidí

Pivní festival Oktoberfest v Mnichově navštívilo 6,3 milionu lidí

08.10.2018 ČTK

Tradiční pivní festival Oktoberfest, který v neděli po více než dvou týdnech skončil, přilákal podle prvních odhadů 6,3 milionu návštěvníků. Zlatavý mok si tak na mnichovskou Tereziánskou louku přišlo vychutnat o zhruba 100.000 lidí více než loni, přestože byl festival letos o dva dny kratší.

Navzdory vyššímu počtu návštěvníků se piva vypilo stejně jako loni, informovala dnes agentura DPA.

K vysoké návštěvnosti podle organizátorů přispělo dobré počasí, které v Mnichově panovalo po dobu konání Oktoberfestu. Pivní festival začal slavnostním naražením prvního sudu 22. září a skončil v neděli.

Podle mnichovského starosty Josefa Schmida se ve stanech na Tereziánské louce letos vypilo 7,5 milionu litrů piva, tedy zhruba stejně jako loni. Návštěvníci ale byli ve srovnání s loňskem o něco hladovější. Podle Schmida se toho snědlo meziročně o deset procent více. Nárůst zaznamenali provozovatelé festivalových stanů také ve spotřebě nealkoholických nápojů. To podle starosty bavorské metropole souvisí i se změnou skladby návštěvníků, mezi nimiž roste podíl rodin s dětmi i seniorů.

Do Mnichova se již tradičně přijelo pobavit i mnoho lidí z ciziny včetně Česka. Nechyběli mezi nimi ani Bill a Hillary Clintonovi. Zatímco bývalý americký prezident si oblékl tradiční bavorský kroj včetně kožených kalhot, bývalá ministryně zahraničí USA si na sebe místní dámský kroj, takzvaný dirndl, nevzala.

Navzdory většímu množství návštěvníků ubylo na Oktoberfestu ve srovnání s loňském trestných činů. Méně bylo sexuálních deliktů, kapesních krádeží i bitek s půllitry, informoval mluvčí mnichovské policie Marcus da Gloria Martins. Oproti loňsku se zvýšil jen počet případů napadení policistů. Tragickým bodem statistiky je úmrtí muže, který při jedné z rvaček utrpěl smrtelné zranění.

Příští mnichovský Oktoberfest se bude konat od 21. září do 6. října 2019.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

VELKÝ TEST MLÉČNÝCH VÝROBKŮ: BÍLÉ JOGURTY A ZAKYSANÉ SMETANY POD DROBNOHLEDEM

28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.