Pitný režim dětí: Nezapomínáte na něj náhodou?

Pitný režim dětí: Nezapomínáte na něj náhodou?

28.05.2019 Jana Čiháková

Dost zeleniny, ovoce, málo laskomin. Rodiče vyváženost jídelníčku svých dětí hlídají stále více, což je chvályhodné. Ovšem stále je ještě co vylepšovat. Například pitný režim. Ačkoli je stejně důležitý jako jídlo, bývá často podceňovaný.

To, kolik by dítě mělo vypít, je odvislé od věku. Kojenec k mateřskému či kojeneckému mléku nepotřebuje žádné další tekutiny. Až když začnete dítě přikrmovat, můžete mu nabídnout k pití vodu, ovocný čaj nebo ředěné ovocné a zeleninové šťávy. V kojeneckém období jde spíš o to, aby si dítě zvyklo na podávání jiných tekutin. Obecně platí, že čím je dítě mladší, tím více tekutin potřebuje vzhledem ke své hmotnosti.

Kolik má vypít?

  • od 1. do 5. roku věku okolo 100 ml tekutin na 1 kg jeho hmotnosti
  • od 6. do 10. roku věku okolo 70 ml tekutin na 1 kg jeho hmotnosti
  • od 11. do 14. roku věku okolo 60 ml tekutin na 1 kg jeho hmotnosti.

V letních měsících bychom měli zvýšit příjem tekutin až o 50 %. V horkém počasí totiž tělo ztrácí pocením a dýcháním mnohem víc vody a tu je potřeba včas doplnit. K dehydrataci může dojít nepozorovaně a trvá-li déle, může mít vážné zdravotní následky. V první fázi se projevuje únavou, závratěmi, nevolnostmi, křečemi, bolestí hlavy ...

Velké nebezpečí dehydratace hrozí pochopitelně v průběhu onemocnění, kdy dítě trpí nechutenstvím nebo zvracením, průjmy a také u horečnatých onemocnění. Každé zvýšení tělesné teploty o 1 °C nad 37 °C zvyšuje doporučený příjem tekutin o 12 %!

Dětský nápojový lístek

Že na našem dětském nápojovém lístku nebude alkohol, asi nikoho nepřekvapí. Stejně nevhodná je káva, silné černé čaje a energetické nápoje. Kojencům by neměl být podáván černý čaj, protože obsahuje třísloviny a další sloučeniny, které na sebe váží železo a jiné minerály a snižují tak jejich vstřebatelnost v organismu. Stejně působí i zelený čaj. Nevhodné jsou také perlivé nápoje, obohacené oxidem uhličitým. Obecně bychom se měli snažit omezit slazení nápojů.

Pití sladkých nápojů zvyšuje riziko vzniku zubního kazu (zvláště v případě, že dítě celodenně po troškách upíjí z kojenecké lahve). Může také způsobovat průjmy, vytlačovat ze stravy nutričně bohatší potraviny a navíc přispívá ke vzniku obezity u dětí. Různé slazené, sycené limonády nejsou pro děti vhodné hned z několika důvodů – kvůli vysokému obsahu cukru, kysličníku uhličitému, popř. též obsahu kofeinu či chininu.

Doporučené nápoje

  • Čistá voda – do 6 měsíců věku je nutné kojeneckou vodu převařovat.
  • Ovocné čaje – pro děti jsou nejlepší, není třeba je sladit. Do výživy kojence je však zavádějte postupně a sledujte případné alergické reakce jako u jakékoli nové potraviny.
  • Ovocné džusy – pasterizované, bez umělých sladidel, barviv a éček. Ideální je 100% džusy naředit 1/1 vodou. Snížíme vysokou koncentraci ovocného cukru. Ovocné džusy jsou velmi výživné a jejich příjem by měl být proto omezený, aby nevytlačovaly jinou potravu.
  • Mléko – obsahuje 90 % vody a navíc dodává tělu potřebné látky pro vytváření kostí (nedoporučuje se však při rýmě, protože zvyšuje zahlenění).

Na toto pozor

  • Minerální vody – vybíráme neperlivé typy a střídáme různé typy. Nadměrné pití minerálek však není vhodné.
  • Bylinné čaje – je důležité si uvědomit, že zvlášť u malých dětí bude farmakologické působení obsažených bylin mnohem významnější. Proto vybíráme rozumně a dětem je podáváme s mírou, jako doplněk k jiným nápojům. Doporučují se např. čaje Roibos – pro svůj velký obsah antioxidantů a naprosté minimum kofeinu jsou vhodné i pro kojence.

Odlišné nápoje je třeba volit, pokud děti intenzivně sportují. Sportující dítě potřebuje tekutiny se zvýšeným obsahem některých minerálů a někdy také cukrů. Většina těchto speciálních nápojů je dnes na trhu běžně dostupná nebo je lze připravit v domácích podmínkách. Máte-li malého sportovce, poraďte se s dětským nebo sportovním lékařem.

Co si děti zvyknou pít, záleží z velké části na rodičích. Správný nápojový lístek pro děti a koneckonců i pro dospělé by přitom měl být prostý. Největším nešvarem u nás je nadužívání sladkých nápojů, zejména limonád. Mnoho ovocných nápojů pro děti bohužel rovněž obsahuje přidaný cukr. Proto je nejlepší dítěti nápoj připravit doma – neslazený ovocný čaj, naředěný džus, voda ochucená trochou kvalitního sirupu. Je to levnější a především zdravější.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 | Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

DAŇ Z CUKRU LIDSTVO NESPASÍ: ZMĚNA MUSÍ ZAČÍT JINDE

23.10.2023 | Narůstající počet lidí s obezitou není už dávno problémem pouze ve Spojených státech, ale všude na světě. Pomoci od problému pak má zavedení daně z cukru, jejíž znění a výše se liší stát od státu. Jenže je skutečně všespásná?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.