Pečené kuře s jablky podle drůbežářů z Klatov

Pečené kuře s jablky podle drůbežářů z Klatov

12.11.2015 | Kuřecí maso má na našem stole své místo, a to i o Vánocích. Je chutné a zároveň lehce stravitelné.

<

Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa, doporučuje všem gurmánům pečené kuře s jablky, lahodný pokrm, který se zaskví i na slavnostní tabuli.

Doba přípravy: 130 minut

Ingredience:1 větší kuře DZ Klatovy, sůl, 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 500 g brambor, 6 menších jablek, 3 větší cibule, čerstvé lístky šalvěje, omáčka: 1 sklenička jablečného octa, 1 sklenička jablečného želé, 1 lžíce koření na jablečný koláč (tj. 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, špetka mletého nového koření, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého kardamomu), sůl, mletý černý pepř

Postup: Do mírně vyhřáté trouby dejte péct osolené kuře a připravte jablečnou omáčku: do hlubší pánve nalijte jablečný ocet i jablečné želé a přiveďte k varu. Oheň stáhněte a na mírném ohni za neustálého míchání povařte cca 20 minut, omáčka se musí zredukovat na objem menšího hrníčku. Poté pánev odstavte z ohně, omáčku ochuťte směsí koření na jablečný koláč a vše důkladně promíchejte. Hotovou omáčku rozdělte na dvě dávky a nechte odstát. Zhruba po hodině pečení potřete kuře jablečnou omáčkou, posypte pepřem, přidejte nakrájené brambory a jablka a nechte péct další hodinu. V průběhu pečení ještě dvakrát potřete kuře omáčkou a 20 minut před koncem pečení přidejte nakrájenou cibuli. Upečené kuře s bramborami a jablky naaranžujte na talíř. Zbytek šťávy z pečení nalijte do pánve, přidejte odloženou polovinu jablečné omáčky a za důkladného míchání vše lehce povařte. Dochuťte solí i pepřem a omáčku přelijte do omáčníku. Hotový pokrm podávejte s omáčkou a přizdobený lístky šalvěje.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jó třešně zrály! Upečte z nich skvělý štrúdl

12.08.2020 | Štrúdl z jablek je klasika. Třešně si ale také výborně rozumí s listovým těstem a když přidáte ještě mascarpone, vznikne neodolatelná kombinace, která si to namíří na vaše chuťové pohárky!

Harayiss, tak chutná Izrael: Máme pro vás recept

28.08.2020 | Harayiss, bohatý wrap z tradičního izraelského pečiva se zeleninou, sekaným biftekem a sezamovo-petrželovou pastou patří mezi nejoblíbenější izraelské pokrmy. Jeho chuť je naprosto jedinečná. Máte chuť? My zas recept, jak jej připravit!

Tip na rychlou večeři: Vaječná fritata

14.08.2020 | Míchaná už každý zná a volským okem také nepřekvapíte - i když nutno podotknout, že udělat jej opravdu dobré je také umění? Servírujte dnes večer fritatu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont