Pavel Berky: Zkuste moje párance s pečeným česnekem

Pavel Berky: Zkuste moje párance s pečeným česnekem

01.04.2020 | "Jde o velice jednoduchý a rychlý recept, který si vařím velmi často a je to jedno z jídel, které mi připomíná dětství. Myslím, že si párance také zamilujete," říká o svém receptu Pavel Berky, který si získal srdce národa i poroty v soutěži MasterChef. Vyzkoušíte je?

Ingredience:

250 g hladké mouky

120 ml vody

0,5 polévkové lžíce soli

2 polévkové lžíce oleje

1 hlava česneku

Postup:

Celou neoloupanou hlavu česneku dáme péct do trouby na 190°C na přibližně 30 minut, nebo do změknutí. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Z mouky, vody a soli uhněteme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme maličko více vody či mouky, aby mělo těsto správnou konzistenci. Těsto musí být vláčné, elastické a nesmí se lepit na ruce. Uhnětené těsto necháme 10-15 minut odpočinout. Mezitím dáme do velkého hrnce vařit vodu, kterou osolíme 1 lžící soli (voda by měla být pořádně slaná, jako moře).

Vychladnutý česnek rozebereme na stroužky a z každého vytlačíme vnitřek do menší misky. Pořádně osolíme podle chuti a vymícháme česnekovou pastu.

Odležené těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu rukami vyválíme dlouhý válec, ze kterého páráme cca 10 cm dlouhé kusy přímo do hrnce s vroucí osolenou vodou. Když párance vyplavou na povrch, necháme je ještě chvilku povařit (cca 1 minutu). Poté cedníkem či sítem vybereme do mísy. Každou várku zalijeme lžící oleje a promastíme, aby se párance neslepily. Nakonec všechny párance smícháme s česnekovou pastou.

Hotové párance můžete ozdobit a dochutit natrhanými bylinkami dle chuti. Výborně se k nim hodí např. petržel či kopr.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Proměny jídelních lístků: Proč už v nich nenajdete Hraběnčino tajemství ani Pytlákův měšec?

26.05.2020 | Čtením jídelního lístku strávíme podle výzkumů 109 vteřin. Tedy dnes. Ještě nedávno byly ale menu tlustší než Shakespearovo romány a občas je připomínaly i svým obsahem. Od Romeova překvapení, Hraběnčiných prsíček, případně Pytlákova měšce jsme se ale naštěstí již dokázali posunout až k překvapivému minimalismu, a tak jsme se opět přirozeně vrátili k trendu, který byl žádoucí už v 18. století.

Hmyz je nejbezpečnější „maso“, které můžete sehnat

27.05.2020 | Čím dál častěji se diskutuje o tom, že by hmyz mohl být šancí, jak nahradit do jisté míry živočišné bílkoviny ve stravě. A když už ho nyní máme na seznamu hospodářských zvířat, jsou otevřené pro řadu farmářů i dveře k dlouhodobé perspektivě.

Skvělá rozkvetlá Pavlova. Tu musíte vyzkoušet!

19.05.2020 | Sněhové pusinky zdobené něžnými květy patřily mezi vůbec první květinové recepty z mé kuchyně. Můj syn Kryštof mne již tehdy podporoval a povzbuzoval, ačkoli sotva viděl na kuchyňskou linku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont