Párujeme víno s masem s vinařkou Lenkou Michlovskou

Párujeme víno s masem s vinařkou Lenkou Michlovskou

31.01.2020 Jana Čiháková

Lámete si hlavu, jaké víno se hodí k určitému druhu masa? Máme pro vás několik osvědčených tipů od Lenky Michlovské. Díky těmto kombinacím nikdy nesáhnete vedle.

Obecná a velmi jednoduchá poučka je podle barev. Bílé víno se k hodí k bílému masu, červené víno k červenému masu. Ale to je jen velmi základní snoubení. Pojďme trochu hlouběji, k dokonalejším propojení chutí, se kterými zažijete nezapomenutelné chuťové zážitky.

Připraveni? Začínáme!

Kombinace, které perfektně fungují a nikdy se nemění je Cabernet Sauvignon a jehněčí hřebínek nebo Pinot Noir s divokou pernatou zvěří – bažant, koroptev, perlička a divoká kachna.

Hovězí steak a hovězí tatarák se krásně hodí k vínům barikovým, konkrétně mohu doporučit vína Frankovka 2016 pozdní sběr, bariggue, André 2015 pozdní sběr, barrigue, Alibernet 2013 pozdní sběr, bariggue nebo Svatovavřinecké 2015 pozdní sběr, bariggue. Skvělá je také kombinace s Merlot 2017 pozdní sběr.

K dušenému hovězímu masu doporučujeme Veltlínské zelené 2017 nebo Ryzlink vlašský 2015.

Ke krůtímu masu volíme bílé, perfektní je opět víno barikové. Můžete vyzkoušet například Chardonnay 2017 pozdní sběr nebo Ryzlink rýnský 2012, doporučuji naši řadu Chateau Dowina, která zrála v dubových sudech.

Tuzemské bílé ryby budou perfektně ladit s bílým vínem pozdního sběru. Perfektní je Sylvánské zelené 2016, Veltlínské zelené 2017 nebo Ryzlink rýnský. K tuňákovi naopak volíme červené, skvělý je Modrý portugal nebo Rulandské modré. Candáta perfektně doprovodí Sylvánské zelené 2016 pozdní sběr nebo Ryzlink Rýnský.

Pokud budete připravovat vepřové maso na pánvi, určitě volte bílé víno. Naše tipy: Rulandské šedé a Chardonnay. Naopak k pečenému žebru, koleni nebo bůčku párujeme víno červené. Jestli zvolíte Cabernet Moravia, Merlot nebo Rulandské modré, už zálež jen na vás. Všechny kombinace jsou naprosto odzbrojující.

Chystáte poctivý český guláš? Jak hovězí, tak vepřový bude perfektně ladit s červeným vínem. Zajímavý doprovod vytvoří Frankovka.

Ať už se chystáte na přípravu jakéhokoliv pokrmu, přemýšlejte rozhodně i nad vínem, které k němu nalijete. Zkoušejte, ochutnávejte a uvidíte, že budete objevovat další a další spojení, která vám nachystají neskutečné zážitky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.