Pálenková invaze: Díky loňskému létu letos patrně překonáme desetiletý rekord

Pálenková invaze: Díky loňskému létu letos patrně překonáme desetiletý rekord

23.05.2019 Jana Čiháková

Pěstitelské pálenice v ČR, kterých je téměř 6000, vyrobí díky loňské nadprůměrné úrodě ovoce rekordní objem destilátů za posledních deset let. Některé pálenice přitom loňskou úrodu stále ještě zpracovávají. Unie destilatérů ČR odhaduje výrobu ve fiskálním roce od loňského 1. července do letošního 30. června na zhruba 12 milionů litrů padesátiprocentní kořalky, to je meziročně asi o 50 procent více. ČTK to dnes řekl předseda unie Václav Šitner.

"Meziroční nárůst se ale nedá přesně říct, protože nikdo neví, jak dlouho ještě pálenice pojedou. Některé budou pracovat třeba ještě měsíc," uvedl. Fiskální rok od 1. červenec 2018 až 30. červen 2019 bude podle Šitnera za poslední desetiletí jeden z nejlepších. Před 15 a 20 lety byly podle něj takové roky ale běžné.

Produkce pěstitelských pálenic je závislá na úrodě. "Minulý rok byl hodně špatný na meruňky, které se na Moravě vůbec neurodily, a částečně na třešně. Ale dohnaly to švestky, jablka a hrušky," řekl Šitner. U těchto druhů byla nadúroda. Hlavně švestky se loni dostaly na úroveň hrušek a na 50 procent výnosu jablek. Produkce pálenic v nadcházející sezoně bude podle Šitnera určitě nižší, i když se zatím nedá odhadnout. "Deště nevadí, sucho se týká i ovocných stromů. Je ale nepříznivé, že hodně stromů pomrzlo," řekl.

V Česku je evidováno 584 pálenic

"Teď už počet moc neroste, ročně přibývá čtyři pět pálenic," řekl Šitner. Asi čtyři pětiny produkce je na Moravě a pálenice vlastní většinou rodiny. Výrazný nárůst zakázek loni zaznamenala například pěstitelská pálenice v Těšeticích na Olomoucku. Počet zákazníků byl trojnásobný a vůči standardní sezoně dvojnásobný, řekl provozovatel Jiří Omelka. Ovoce bylo dost a spektrum kvasů bylo hodně pestré.

Česko má podle nedávného vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) funkční systém pálenic, kde si lidé mohou bez obav o zdraví nechat ovoce vypálit s daňovou úlevou a omezením na maximálně 30 litrů stoprocentního alkoholu, tedy 60 litrů 50procentního. "Je tam měření, podléhá to kontrole celní správy," uvedla. Pálenice v ČR platí z destilace ovoce pro vlastní potřebu polovinu ze základní sazby spotřební daně, tedy 143 korun za každý litr stoprocentního alkoholu. Litr padesátiprocentní kořalky z ovoce z vlastních nebo pronajatých zahrad pak přijde včetně DPH, nákladů a zisku pálenic na průměrných 180 Kč.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.