Páchnoucí durian by mohl Malajsii vydělat miliony

Páchnoucí durian by mohl Malajsii vydělat miliony

15.12.2018 ČTK

Vysoko v sytě zelených horách Raubu je ucítíte dřív, než je uvidíte. Závan pronikavého puchu přinese ranní větřík, a stejně rychle ho zase odvane, ale omyl je vyloučený: tato část Malajsie je zemí zaslíbenou durianu, napsal zpravodajský server The Guardian.

Britský přírodovědec Alfred Russel Wallace ho v 19. století označil za "krále ovoce", ovšem intenzivní pach durianu - pro někoho příjemný, pro jiného nesnesitelný - vedl k jeho zákazu v hotelích a veřejných dopravních prostředcích na mnoha místech Asie. Známy jsou i případy evakuací letišť či nemocnic právě kvůli durianu.

Nicméně v Číně se v posledních několika letech vytvořila něco jako kultovní posedlost durianem, především odrůdou Musang King, která se pěstuje prakticky výhradně v Malajsii. A kde je čínský apetit, tam jsou i peníze.

V kopcích Raubu i všude jinde po této zemi v jihovýchodní Asii začali farmáři a majitelé půdy likvidovat tradiční plantáže sloužící k pěstování kaučukovníků a palmy olejné, aby místo toho mohli vysadit domácí plodinu - tropický durian.

"Když jsem s tím začínala, všichni mi říkali, že na pěstování durianu se nedá nic vydělat, ale teď se situace úplně obrátila," řekla Lindsay Gasiková, která o tomto druhu ovoce napsala knihu a provozuje durianové tematické okružní jízdy po Asii.

"Zacházím s durianem jako s vínem, protože je jako víno - je to živoucí organismus, který se během svého života mění a fermentuje, a proto s jeho chutí můžete udělat spoustu věcí. A myslím si, že právě díky tomu jsou někteří lidé durianem tak posedlí," dodala.

Zápach durianu je nechvalně proslulý, ale k jeho rozporuplnosti přispívá také jeho chuť, která je zároveň sladká i slaná. Wallace ji popsal jako "sytý krém vydatně ochucený mandlemi". Durian už ovšem byl přirovnáván také k nemytým nohám, karamelovému pudinku, zmrzlině či zkaženým vejcím.

Ať už je jeho chuť jakákoli, čínští zákazníci ji milují: durianové dorty, zmrzlina i sladkosti raketově stoupají na žebříčku obliby a několik restaurací se dokonce specializuje na durianovou pizzu. Poptávka po durianu vyhnala jeho cenu během posledních čtyř let až na dvacetinásobek.

V Malajsii si farmáři mnou ruce. V současnosti je Thajsko jedinou zemí, která může vyvážet celé plody durianu do Číny. Ale malajsijská a čínská vláda podepsaly dohodu, na jejímž základě bude moci od ledna příštího roku vyvážet do Číny celý durian také Malajsie - ať už čerstvý, nebo mražený.

I když je exportní trh s durianem pro Malajsii hodně nový - poprvé začal kolem roku 2012 - usiluje vláda o to, aby se odrůda Musang King stala jednou z nejvyváženějších komodit. Prakticky jediným odběratelem má být Čína a někteří předpovídají, že by durian mohl být pro Malajsii lukrativnější než palmový olej.

"V Číně se durian stal symbolem společenského postavení a poptávka po něm je obrovská, zvláště mezi mladší generací," řekl Adrian Yeo, jehož firma Durian Wonderland nyní vlastní šest farem, které v Raubu pěstují odrůdu Musang King. Ještě před deseti lety měli malajsijští pěstitelé durianu štěstí, když dostali dva malajsijské ringgity (asi 11 korun) za kilogram. Nyní se odrůda Musang King prodává až za 60 ringgitů za kilogram, což je výnosnější než palmový olej a kaučuk, jejichž ceny se v posledních několika letech propadly.

Pěstování durianu s sebou ovšem nese o dost víc starostí než pěstování palmy olejné nebo kaučukovníku. Mezi stromy jsou rozvěšené sítě, které zachycují padající ovoce, aby se nepoškodilo nárazem o zem. Durian se totiž netrhá, ale čeká se, až sám spadne, aby byl dokonale zralý. A po farmách pobíhají psi, jejichž úkolem je zahánět opice. Těm sice durian nechutná, ale baví je otrhávat jeho plody ze stromů a házet je na zem.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.