Označování potravin

Označování potravin

07.12.2015 | Jaký je rozdíl mezi termíny „Spotřebujte do“ a „Minimální trvanlivost“?

Výrazem „Spotřebujte do“ spolu s uvedeným konkrétním datem na etiketě či obalu jsou označovány potraviny, které podléhají rychlé zkáze. Mezi ně se řadí např. chlazená drůbež, salámy, sýry, mléčné výrobky. Po uvedeném datu si výrobek sice může uchovat své vlastnosti, ale je nutné ho správně skladovat. Ovšem pozor, takto označené potraviny nelze po uplynutí lhůty dále prodávat, a to ani řádně označené a oddělené od ostatního zboží.

Výraz „Minimální trvanlivost“ spolu s uvedeným datem označuje  minimální dobu, po kterou si potravina (konzervy, těstoviny, čokolády, sušenky) uchovává své charakteristické vlastnosti. Takovéto potraviny, avšak řádné označené a oddělené od ostatního zboží, je možno v souladu s legislativou prodávat i po uvedeném datu. Za chuťové a výživové kvality výrobku již ale výrobce neručí a odpovědnost za zdravotní nezávadnost přebírá prodejce.

Jsou však potraviny, které nemusejí být označeny ani jedním z uvedených výrazů, např. čerstvé ovoce a zelenina, pekařské výrobky, které se spotřebují do 24 hodin po výrobě, sůl, cukr v pevné formě nebo ocet.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Máte správně uspořádanou lednici? Tady jsou tipy, jak na to!

18.03.2019 | Radí Josef Baxant, technický manažer společnosti Tesco

Kostival lékařský

15.09.2015 | K čemu je dobrý kostival lékařský?

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!