Označení Regionální potravina nese již 411 výrobků

Označení Regionální potravina nese již 411 výrobků

23.05.2019 Jana Čiháková

Dalších osm jihočeských výrobců včera dostalo ocenění Regionální potravina. Značku dostalo mimo jiné kozí kefírové mléko, pivní ovčí sýr nebo květový med.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství a cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. V současné době má značku 411 produktů od 325 výrobců. Oceněný výrobce smí značku zdarma používat čtyři roky. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, tradičnost nebo inovativnost.

O cenách rozhodovala tradičně komise, která vybírala nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky a volila mezi 65 produkty od 23 výrobců. Největší zájem získat ocenění byl mezi pekařskými výrobky včetně těstovin, naopak v kategorii cukrářských výrobků komise nikoho neocenila. Někteří z vítězů bodují v soutěži pravidelně, například farma Výrov, statek Horní Dvorce nebo zemědělský podnik Malše.

Značku mohli získat malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří mají nejvýš 250 zaměstnanců. "Základní podmínkou je, aby byl produkt vyrobený v daném regionu. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent a hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu," uvedla Nováková.

Nové produkty se značkou Regionální potravina

Označení Regionální potravina tak nově nese hovězí podkova od Zdeňka Misaře, paštika z jelenů a daňků z farmového chovu od Vlasty Elmerové, pivní ovčí sýr ze statku Horní Dvorce na Jindřichohradecku, kozí kefírové mléko z rodinné farmy Výrov na Prachaticku, vícezrnný chléb Dačické pekárny, světlý jedenáctistupňový ležák Jana Záhorky z Pivovaru Hulvát u Vodňan, šťáva z kysaného zelí ze zemědělského podniku Malše Roudné na Českobudějovicku a květový med Františka Vostoupala z Košic na Táborsku.

Jihočeské potraviny oceňuje i jihočeská agrární komora značkou Chutná Hezky Jihočesky. V letošním 13. ročníku soutěže, do níž se přihlásilo 43 potravinářů a zemědělců se 105 produkty, ji získalo 40 výrobků. Nejvíc, pět oceněných, bylo mezi pekařskými výrobky. V soutěži bodovali i mnozí aktuální vítězové ceny Regionální potravina.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.