29.04.2016 Redakce
Jak správně sýry a jednoduché kombinace připravit? Tady najdete krátký a jednoduchý návod.
1. Skladování sýrů
- doporučená teplota je 2 až 7 stupňů Celsia
2. Při servírování dbejte na to, aby měl sýr pokojovou teplotu
- sýry je dobré vybrat z chladu přibližně 20 minut před podáváním
3. Pozor na množství
- stačí podávat zhruba 20 až 30 gramů z každého druhu sýra a max. 5 druhů sýra na osobu
4. Na pořadí sýrů záleží
- začínejte lehčími a krémovějšími sýry, pokračovat můžete sýry typu hermelín (např. Král Sýrů), pak tvrdými sýry a na závěr nabídněte nejaromatičtější sýry s modrou plísní
5. S oříšky neuděláte chybu
- ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové nebo pistácie či mandle, oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury
6. Ovoce a sušené plody oživí každý sýrový talíř
- použít můžete čerstvé ovoce, například jablka, kuličky hroznů, hrušky, které se hodí nejvíc k měkkým a kozím sýrům, čerstvé fíky se naopak hodí k ušlechtilé plísni
- sušené plody používejte spíše nedoslazované, jako jsou brusinky, švestky, meruňky, datle nebo fíky
7. Marmelády, čatní a povidla vyladí chutě sýrů o stupeň výš
- ovoce a zelenina v polotekuté formě je ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní nebo s modrou plísní
8. Pečivo a krekry se vyplatí dobře vybírat
- poohlédněte se po žitném, tmavém chlebu s oříšky, slunečnicovými semínky nebo medem, u jemnějších můžete zkusit slané krekry, u výraznějších sýrů třeba cibulové sušenky
Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Hermadur:
o Král Sýrů Hermadur
o Cibulové čatní
o Lískové oříšky
o Tramín, např. Alsace Gewurtztraminer Pierre Henri Ginglinger
Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Nebeský:
o Král Sýrů Nebeský
o Švestková povidla
o Blanšírované mandle
o Chardonnay, např. Les Tannes en Occitanie
Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Krémový:
o Král Sýrů Krémový
o Fíková marmeláda
o Piniové oříšky
Merlot, např. Les Tannes en Occitanie
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.