Osm kroků, jak povznést sýr na zážitek

Osm kroků, jak povznést sýr na zážitek

29.04.2016 Redakce

Jak správně sýry a jednoduché kombinace připravit? Tady najdete krátký a jednoduchý návod.

Osm kroků, jak povznést sýr na zážitek

1. Skladování sýrů

- doporučená teplota je 2 až 7 stupňů Celsia

2. Při servírování dbejte na to, aby měl sýr pokojovou teplotu

- sýry je dobré vybrat z chladu přibližně 20 minut před podáváním

3. Pozor na množství

- stačí podávat zhruba 20 až 30 gramů z každého druhu sýra a max. 5 druhů sýra na osobu

4. Na pořadí sýrů záleží

- začínejte lehčími a krémovějšími sýry, pokračovat můžete sýry typu hermelín (např. Král Sýrů), pak tvrdými sýry a na závěr nabídněte nejaromatičtější sýry s modrou plísní

5. S oříšky neuděláte chybu

- ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové nebo pistácie či mandle, oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury

6. Ovoce a sušené plody oživí každý sýrový talíř

- použít můžete čerstvé ovoce, například jablka, kuličky hroznů, hrušky, které se hodí nejvíc k měkkým a kozím sýrům, čerstvé fíky se naopak hodí k ušlechtilé plísni

- sušené plody používejte spíše nedoslazované, jako jsou brusinky, švestky, meruňky, datle nebo fíky

7. Marmelády, čatní a povidla vyladí chutě sýrů o stupeň výš

- ovoce a zelenina v polotekuté formě je ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní nebo s modrou plísní

8. Pečivo a krekry se vyplatí dobře vybírat

- poohlédněte se po žitném, tmavém chlebu s oříšky, slunečnicovými semínky nebo medem, u jemnějších můžete zkusit slané krekry, u výraznějších sýrů třeba cibulové sušenky

 

Inspirujte se našimi párovacími tipy!

Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Hermadur:

o       Král Sýrů Hermadur                                      

o       Cibulové čatní

o       Lískové oříšky

o       Tramín, např. Alsace Gewurtztraminer Pierre Henri Ginglinger

 

Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Nebeský:

o       Král Sýrů Nebeský

o       Švestková povidla

o       Blanšírované mandle

o       Chardonnay, např. Les Tannes en Occitanie

 

Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Krémový:

o       Král Sýrů Krémový

o       Fíková marmeláda

o       Piniové oříšky

Merlot, např. Les Tannes en Occitanie

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.