Opravdu je v zelenině a ovoci méně vitaminů než před lety?

Opravdu je v zelenině a ovoci méně vitaminů než před lety?

15.01.2019 Jana Čiháková

Tvrdí se, že ovoce a zelenina už nejsou to, co bývaly. Obsah cenných živin prý významně poklesl, a to kvůli použití pesticidů, které mají zajistit vyšší výnos. Jenže, co když je pravda někde napůl?

Od 40. let se říká, že výnosy produkované hnojením, zavlažováním a jinými environmentálními prostředky používanými v průmyslovém zemědělství, mají tendenci snižovat koncentrace minerálních látek v plodinách.

Existuje studie na malinách, podle které použití fosforu ke hnojení sice zvyšuje výnos, ale zároveň snižuje koncentraci osmi dalších minerállích látek až o 50 procent nebo vědecké práce, které poukázaly, že se od roku 1985 do roku 2002, u rajčat snížil obsah vápníku o 78 %, u brokolice o 73 % a nižší hodnoty měl i vitamin C . Pokles byl zaznamenán i u jablek, a to o 60 % a u jahod o 87 %. Někteří odborníci také tvrdí, že ke snížení koncentrace živin v ovoci a zelenině přispívá i pěstování ve sklenících, kde plodiny nepřicházejí do kontaktu s půdou.

JE VŠE, CO VYROSTE V TEPLE DOBRÉ?

Bezproblémové nejsou ani exotické plody. Citrusy nebo banány sice rostou v ideálních podmínkách, ale jsou podtržené. Tyto plody se sklízí nedozrálé a dozrávají až v umělé atmosféře cestou do světa. Navíc obsahují i více kyselin, které mohou například u dětí nebo starších osob dráždit žaludek.

KDE JE PRAVDA?

Tvrdit, že dnešní ovoce má nižší obsah některých minerálních látek či stopových prvků, nelze. Nutno přihlédnout k faktu, že dřívější metody byly zcela jiné než dnes a není proto možné porovnávat výsledky stanovené před lety s těmi současnými. Také bychom museli porovnávat stejné odrůdy a za stejných podmínek. 

Všechna u nás dostupná hnojiva jsou navíc velmi pečlivě hlídaná a používají se v takových koncentracích, aby byly dopady na kvalitu ovoce a zeleniny co možná nejnižší. Navíc lze kupovat ovoce a zeleninu v BIO kvalitě.

Je vhodné zaměřit se na sezónní druhy. Nyní v zimě jsou například citrusové plody zcela nevhodné, jelikož ochlazují. Je třeba mít stále na paměti, že ovoce a zelenina jsou stále velmi důležitou součástí jídelníčku!!! a pro tělo jsou nepostradatelné.


Mohlo by vás zajímat

HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

31.10.2023 | I když mnoho lidí považuje Halloween za ryze americký svátek, jeho počátky spadají na území Evropy. Byli to totiž Keltové, kteří tak slavili začátek zimy. Samhain, jak se svátek dříve nazýval, obsahoval celou řadu obřadů a zvyklostí a na území Skotska a částečně v Irsku se slaví dodnes.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.