Odborníci potvrdili, že hudba zlepšuje kvalitu hroznů a odpuzuje hmyz

Odborníci potvrdili, že hudba zlepšuje kvalitu hroznů a odpuzuje hmyz

25.04.2019 Jana Čiháková

Na vinici v toskánské oblasti Val d'Orcia rostlinám místo chemického postřiku už deset let dopřávají symfonie Wolfganga Amadea Mozarta, napsal list La Repubblica. Odborníci potvrdili, že hudba zlepšuje kvalitu hroznů a odpuzuje hmyz i parazity.

"Když mě to v 90. letech napadlo, měli mě za blázna," říká majitel vinice, bývalý advokát z Milána Carlo Cignozzi. "Důkladné zkoumání ale potvrdilo, že zvukové vlny Mozartovy hudby urychlují metabolismus rostlin, odhánějí hmyz a zlepšují kvalitu hroznů a tedy i vína," dodává. Melodie salzburského rodáka se k hroznům linou ze 126 reproduktorů různých typů rozmístěných po celé vinici Paradiso di Frassina. Hudba hraje listům, později hroznům a z reproduktorů umístěných na zemi i kořenům.

Vinařova slova potvrdil výzkum zemědělských fakult univerzit ve Florencii a v Pise, které se už roky zabývají vztahem hudby a přírody. Z výzkumu vyplývá, že hrozny na zmíněné vinici dozrávají dříve, hudba odpuzuje parazity, a plody, potažmo i víno ceněné apelace Brunello di Montalcino, obsahují více zdraví příznivých látek označovaných jako polyfenoly.

Podobně se ukázalo, že rostliny odrůdy Sangiovese na této vinici přesahují vzrůstem o 50 procent normu. Nepotřebují proto tolik chemického ošetření proti patogenním houbám či hmyzu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.