Odborníci: Letos budou skvělá červená vína, u bílých budou rozdíly

Odborníci: Letos budou skvělá červená vína, u bílých budou rozdíly

16.10.2018 ČTK

Z letošních hroznů budou velmi kvalitní moravská červená vína, v bílých vínech budou velké rozdíly. Kvalita letošních hroznů se výrazně liší i na vinohradech, které jsou jen několik kilometrů vzdálené.

Vyplynulo to z ankety ČTK mezi odborníky i vinohradníky.

"Letošním problémem nebylo ani tak sucho, o kterém se velmi mluví, ale hlavně extrémní teploty a hodně teplých nocí, kdy teploty se srovnání se dnem příliš nekolísaly," uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.

Výkyvy denních a nočních teplot potřebují hlavně bílé odrůdy, proto jejich kvalita bude letos na jihu Moravy velmi proměnlivá. Výsledek letos podle Pavlouška závisel na více faktorech. Roli hrál sklon i orientace vinohradu, záleželo na složení půdy. Na některých místech způsobilo silné slunce nahořklou chuť hroznů.

A rozdíly se prohlubovaly i v průběhu září, kdy se ochladilo a na jih Moravy přišly vytoužené srážky. "V každé z podoblastí byly koncem léta jiné vláhové poměry, a to zejména deště během celého září. Ty někde naředily nízké cukernatosti raných odrůd, někde způsobily hnilobu, jinde ale naopak pozitivně pomohly pozdněji dozrávajícím odrůdám, v závěru byly cukry hodně vysoko," konstatoval Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt.

Podle Pavlouška bude kvalita nejvyšší u hroznů, které zůstaly ve vinohradech přibližně do poloviny září, kdy se rozdíl teplot mezi dnem a nocí prohloubil. Na to sázejí i ve vinařství Sonberk, kde právě kvůli příznivému vývoji počasí nechali například rýnský ryzlink ve vinohradu déle.

Naopak nezpochybnitelná je kvalita hroznů modrých, z nichž se lisuje červené víno. "Už loni byl dobrý rok a myslím, že letos bude ještě lepší. Modré odrůdy snesou větší teplo i sušší počasí. Stačí se podívat na klimatické podmínky ve francouzském Bordeaux," řekl Pavloušek.

"Horké počasí přispělo k vývoji polyfenolických látek a snad i zajímavým chuťovým profilům červených vín," uvedl výrobní ředitel firmy Vinium Velké Pavlovice Václav Osička.

Vinobraní letos začalo netypicky brzy, burčák se začal prodávat už v první srpnové dny. O něco dříve bude letos i sklizeno, ale někteří vinaři nechali hrozny nesebrané o něco déle, aby využili pokračujícího slunečného počasí a rozdílných teplot ve dne a v noci.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

LETOŠNÍ PEČENÍ CUKROVÍ BUDE "NÁŘEZ". PO CUKRU, MÁSLE A MOUCE ŠPLHÁ CENA KAKAA

26.10.2023 | Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88.000 Kč), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.