Od prosince si přečtete údaje o kaloriích i na lihovinách

Od prosince si přečtete údaje o kaloriích i na lihovinách

05.06.2019 | Evropští výrobci lihovin plánují uvádět na etiketách ke svým nápojům také údaje o kaloriích a přísadách, aby tak podpořili snahy o zdravější životní styl.

Evropská komise (EK) vyzvala výrobce alkoholických nápojů, aby přišli s vlastním plánem na zveřejňování těchto údajů kvůli obecnému zájmu o zdravější stravovací návyky. Evropská organizace spotřebitelů BEUC uvádí, že Evropu ohrožuje obezita a že informace o obsahu kalorií v alkoholu jsou nutností.

Loni v březnu přišli výrobci lihovin s návrhem, že poskytnou více informací o energetickém obsahu a přísadách. Kritici ale v té době upozorňovali, že většina těchto informací byla dostupná pouze na internetu a že nedá se očekávat, že by k nim všichni spotřebitelé měli přístup. Dnešní iniciativa jde dál.

Víno a pivo jsou (zatím) mimo "hru"

Obchodní organizace SpiritsEUROPE, která zastupuje národní a nadnárodní svazy výrobců lihovin, oznámila, že podepsala memorandum o porozumění, ve kterém se toto odvětví zavazuje poskytnout energetické informace na etiketě, spolu s úplným seznamem přísad, a detailní informace o konkrétním produktu na internetu. Nezávazná dohoda se netýká vína ani piva.

Memorandum podepsalo 31 národních organizací a šest výrobců lihovin. Těmi jsou Diageo, Pernod Ricard, Moët Hennessy, Rémy Cointreau, Bacardi-Martini a Beam Suntory. Z členů SpiritsEUROPE memorandum nepodepsaly firmy Campari, Brown-Forman a Edrington.

Poskytování informací na etiketách vstoupí v platnost do šesti měsíců, tedy v prosinci 2019, a bude se týkat všech nově vyrobených lahví. Na etiketě bude uveden údaj o energetické hodnotě na 100 mililitrů, ale také na "doporučenou porci", což považují za důležité hlavně producenti whisky, ginu nebo vodky.

Podle časového harmonogramu memoranda by jedna ze čtyř lahví na trhu EU měla do konce příštího roku mít na nálepce energetické informace. Do konce roku 2021 se tento podíl zvýší na 50 procent, do konce roku 2022 pak na 66 procent.

Signatáři budou spolupracovat s EK na sledování dopadu a účinnosti systému. Ročně jsou naplánována dvě setkání, na kterých se bude přezkoumávat dopad tohoto opatření.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Starou mysliveckou budou pít i v Číně, prostějovská palírna expanduje

10.09.2019 | Palírna U Zeleného stromu zahájila expanzi na čínský trh, kam už dodala první zásilky svých lihovin a vývoz chce v příštích letech zvyšovat.

V Praze se opět našly chyby při čtvrtině kontrol farmářských trhů

16.09.2019 | Veterináři letos zatím provedli v Praze 53 kontrol na 14 farmářských trzích, pochybení zjistili ve 26 procentech kontrol. Loni byly chyby u 24 procent kontrolovaných stánků, sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Méně cukrů, méně soli: Už je nejvyšší čas přejít ke zdravějšímu životnímu stylu

20.09.2019 | Snižování cukrů nebo soli v potravinách je v dnešní době nutnost. Povaha typického českého spotřebitele se změnila. Máme málo pohybu, většinou vykonáváme sedavé zaměstnání a přibylo i civilizačních onemocnění. O pozitivní inovací by se pak měli snažit nejen výrobci potravin, zlepšení by měslo nastat i v řadě domácností a restaurací.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont