Od manželky mám nejraději slepici na červeném oleji, říká herec Václav Vydra

Od manželky mám nejraději slepici na červeném oleji, říká herec Václav Vydra

14.05.2019 Jana Čiháková

Herec a moderátor Václav Vydra miluje českou kuchyni. Navíc se v ní vyzná. Jako dlouholetý hlas pořadu Prostřeno! má přesný přehled o tom, co se vaří v českých domácnostech. A na co má právě teď chuť on sám?

Jaké jídlo se vám vybaví při slově dětství?

Šmorn, neboli trhanec. Byly to skvělé babiččiny trhané palačinky polité malinovou šťávou a posypané vanilkovým cukrem. To byla nezapomenutelná lahoda. Evokuje ve mně vzpomínku na prázdniny, bezstarostný čas.

Jaké jídlo vařila vaše maminka nejraději? Bylo vaše oblíbené?

Musím říci, že máma moc ráda nevařila. Ale když vařila, tak podle babiččiných receptů a skvěle. Stejně jako ostatní věci v životě, i vaření činila s vášní a na jejích výtvorech to bylo znát. Třeba telecí ledvina s bramborem... Dokonalý pokrm mého mládí, který jen tak něco nepřekoná.

Jakou pozornost věnujete jídlu dnes, je pro vás důležité nejen jako palivo?

Jím proto, abych žil. Nežiju proto, abych jedl. Je ale faktem, že dobré jídlo mě vždy potěší, že bych ale trávil dny a hodiny tím, že bych se pídil po exotice, to ne. Dobré jídlo dovedu ocenit a také to rád dělám, není to ale můj životní smysl.

Máte raději rustikální kuchyni, nebo spíš upřednostňujete „kostku ve skluzu“?

Přiznávám, že nevím, co je kostka ve skluzu... Ale jestli myslíte takové ty luxusní jednohubky na talíři, které jsou doplněné o neuvěřitelné zdobení, dám asi přednost rustikální kuchyni, i když ten název se mi také nelíbí. Připadá mi, že popisuje nábytek. Zůstal bych u toho, že mám rád dobrou českou kuchyni. Připravenou s láskou, pěkně naservírovanou a snědenou s přáteli. Nerad jím s lidmi, které nemám rád. Jídlo je poměrně intimní zážitek. Tedy měl by být.

Rodinná setkání se většinou odehrávají u plného stolu, co na tom Vašem nesmí chybět?

V zásadě je mi to jedno, ale chyběla by mi pohoda. Nesnáším stres a „napnelismus“, takže to by mi u stolu rozhodně nechybělo.

Zdraví nebo chuť? Podle čeho vybíráte jídlo?

Jistěže se snažím jíst zdravě. Tedy když mi čas dovolí (smích). Ne vážně. Hlídám si, co jím, ale rozhodně si neodpírám jídla, která miluju a která možná na index zdravých jídel nepatří. Jím všeho s mírou, a co se týká zdravých pokrmů? Ty si dopřeju rád...

Co byste nikdy nepozřel?

Na to je opravdu těžká odpověď. Nevím, myslím, že na tuhle otázku by měl odpovídat každý člověk v případě, že má opravdu velký hlad, protože právě hlad posouvá hranice toho, co se sníst nedá a co ano (smích). Opravdu nevím… 

Co vás z exotických jídel naopak nejvíc zaujalo?

Černá vejce. Doporučuji, jen je dobré nevědět, jak vznikají. Ale lahodné jsou, mně chutnaly jako modrý sýr. Ale to má každý také trochu jinak.. (černé vejce – čínská specialita, kdy vejce zrají tři měsíce v popelu, čaji a hašeném vápně, pozn. redakce)

Jste hlasem pořadu Prostřeno!, baví vás sledovat, jak se vaří v českých domácnostech?

Popravdě nemám na to čas, moje práce na pořadu nespočívá v tom, že bych měl „nasledované“ všechny díly, když ale chvilku mám, rád se mrknu a občas se i pobavím. Za experta na kuchyni českých domácností se ale rozhodně nepovažuju.

Jaké jídlo umí nejlíp připravit vaše žena, herečka Jana Boušková?

Cokoliv :-) Ale asi nejslavnější je slepice v červeném oleji. Tu umí nedostižně.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.