Od manželky mám nejraději slepici na červeném oleji, říká herec Václav Vydra

Od manželky mám nejraději slepici na červeném oleji, říká herec Václav Vydra

14.05.2019 | Herec a moderátor Václav Vydra miluje českou kuchyni. Navíc se v ní vyzná. Jako dlouholetý hlas pořadu Prostřeno! má přesný přehled o tom, co se vaří v českých domácnostech. A na co má právě teď chuť on sám?

<

Jaké jídlo se vám vybaví při slově dětství?

Šmorn, neboli trhanec. Byly to skvělé babiččiny trhané palačinky polité malinovou šťávou a posypané vanilkovým cukrem. To byla nezapomenutelná lahoda. Evokuje ve mně vzpomínku na prázdniny, bezstarostný čas.

Jaké jídlo vařila vaše maminka nejraději? Bylo vaše oblíbené?

Musím říci, že máma moc ráda nevařila. Ale když vařila, tak podle babiččiných receptů a skvěle. Stejně jako ostatní věci v životě, i vaření činila s vášní a na jejích výtvorech to bylo znát. Třeba telecí ledvina s bramborem... Dokonalý pokrm mého mládí, který jen tak něco nepřekoná.

Jakou pozornost věnujete jídlu dnes, je pro vás důležité nejen jako palivo?

Jím proto, abych žil. Nežiju proto, abych jedl. Je ale faktem, že dobré jídlo mě vždy potěší, že bych ale trávil dny a hodiny tím, že bych se pídil po exotice, to ne. Dobré jídlo dovedu ocenit a také to rád dělám, není to ale můj životní smysl.

Máte raději rustikální kuchyni, nebo spíš upřednostňujete „kostku ve skluzu“?

Přiznávám, že nevím, co je kostka ve skluzu... Ale jestli myslíte takové ty luxusní jednohubky na talíři, které jsou doplněné o neuvěřitelné zdobení, dám asi přednost rustikální kuchyni, i když ten název se mi také nelíbí. Připadá mi, že popisuje nábytek. Zůstal bych u toho, že mám rád dobrou českou kuchyni. Připravenou s láskou, pěkně naservírovanou a snědenou s přáteli. Nerad jím s lidmi, které nemám rád. Jídlo je poměrně intimní zážitek. Tedy měl by být.

Rodinná setkání se většinou odehrávají u plného stolu, co na tom Vašem nesmí chybět?

V zásadě je mi to jedno, ale chyběla by mi pohoda. Nesnáším stres a „napnelismus“, takže to by mi u stolu rozhodně nechybělo.

Zdraví nebo chuť? Podle čeho vybíráte jídlo?

Jistěže se snažím jíst zdravě. Tedy když mi čas dovolí (smích). Ne vážně. Hlídám si, co jím, ale rozhodně si neodpírám jídla, která miluju a která možná na index zdravých jídel nepatří. Jím všeho s mírou, a co se týká zdravých pokrmů? Ty si dopřeju rád...

Co byste nikdy nepozřel?

Na to je opravdu těžká odpověď. Nevím, myslím, že na tuhle otázku by měl odpovídat každý člověk v případě, že má opravdu velký hlad, protože právě hlad posouvá hranice toho, co se sníst nedá a co ano (smích). Opravdu nevím… 

Co vás z exotických jídel naopak nejvíc zaujalo?

Černá vejce. Doporučuji, jen je dobré nevědět, jak vznikají. Ale lahodné jsou, mně chutnaly jako modrý sýr. Ale to má každý také trochu jinak.. (černé vejce – čínská specialita, kdy vejce zrají tři měsíce v popelu, čaji a hašeném vápně, pozn. redakce)

Jste hlasem pořadu Prostřeno!, baví vás sledovat, jak se vaří v českých domácnostech?

Popravdě nemám na to čas, moje práce na pořadu nespočívá v tom, že bych měl „nasledované“ všechny díly, když ale chvilku mám, rád se mrknu a občas se i pobavím. Za experta na kuchyni českých domácností se ale rozhodně nepovažuju.

Jaké jídlo umí nejlíp připravit vaše žena, herečka Jana Boušková?

Cokoliv :-) Ale asi nejslavnější je slepice v červeném oleji. Tu umí nedostižně.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Vytěžte z jídla MAXimum: Tyto kombinace zvyšují účinek

02.07.2020 | Víte, že i když jíte poměrně zdravě, pestře a vyváženě, může váš organismus přesto poněkud strádat? Nesprávnými kombinacemi jednotlivých potravin totiž nemusíte vstřebat všechny potřebné živiny, které byste vstřebat mohli. Máme pro vás pár tipů, jak správně poskládat výběr surovin.

Na Košík.cz koupíte hotovky z Manifesta i Kolkovny

30.06.2020 | Košík.cz rozšiřuje svoji nabídku hotovek a zařazuje do ní jídla ze sítě restaurací Kolkovna, která je zaměřená na tradiční českou kuchyni. Můžete si tak vychutnat její vyhlášenou zelňačku, kachnu s cibulovým zelím nebo kančí kýtu se šípkovou. V případě Manifesta na vás čeká americký streetfood Dirty Dog BBQ, italská risotta z L'Atelier Charlie Voston nebo masové i vegetariánské burgery od The Craf Burger.

FAO: Ceny potravin v červnu poprvé v letošním roce vzrostly

03.07.2020 | Světové ceny potravin v červnu poprvé v letošním roce vzrostly. Mírně tak oživily po prudkém propadu způsobeném pandemií nemoci covid-19. Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostl proti předchozími měsíci o 2,4 procenta na 93,2 bodu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont