Obláčkový nápoj aneb Zavzpomínejte na dětství a ochutnejte ptačí mléko

Obláčkový nápoj aneb Zavzpomínejte na dětství a ochutnejte ptačí mléko

09.03.2016 Redakce

Ptačí mléko - buď ho milujete, nebo ne. Dětství však připomíná téměř všem. Jemné obláčky plovoucí v krému a vůně vanilky.

Zkusit si jej můžete připravit doma nebo se vydejte ochutnat ptačí mléko, které připravuje šéfkuchař Igor Čehy v restauraci River Bank v Bratislavě. Během nedávného slovenského zimního festivalu jídel se stalo třetím nejobjednávanějším jídlem a jednoznačně se stalo nejoblíbenějším dezertem celého festivalu.

Recept připravil Igor Čehy, šéfkuchař restaurace River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava

Ptačí mléko s krémem z pravé vanilky a se slaným karamelem

Ingredience pro 6 osob:

1 l plnotučného mléka

vanilkový lusk

6 větších vajec

3 PL moučkového cukru

špetku soli

postup:

Bílky vyšleháme s 2 PL cukru a se špetkou soli. Mléko přivedeme k varu v kastrůlku

a ze sněhu tvarujeme naběračkou požadované tvary. Povaříme je asi minutu v mléce a vybereme do servírovací nádoby. Pak přecedíme mléko do nového hrnečku, přidáme vanilkové zrníčka a opatrně vmícháme žloutky rozmíchané s cukrem. Důležité je, aby teplota mléka nebyla vyšší než 85°C. Nakonec krém přecedíme do nádoby s bílkovými buchtičkami. Na závěr doporučuji přelít horkým karamelem se špetkou solného květu.


Mohlo by vás zajímat

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.