Období medvědího česneku je tu! Tipy, co si z něj připravit

Období medvědího česneku je tu! Tipy, co si z něj připravit

12.03.2020 | Medvědí česnek je považován za jeden ze silných jarních životabudičů a rovněž působí pozitivně na imunitní systém. Obsahuje totiž spoustu vitaminu C až 150 mg ve 100 g rostlin. A co víc? Skvěle chutná. Vyzkoušejte naše recepty, určitě se k nich budete rádi vracet.

<

„Stejně tak jako česnek paličkový obsahuje medvědí česnek antibakteriální allicin – typickou látku, jenž může za dobře známou sirnatou vůni česneku. Lístky medvědího česneku lze mixovat, trhat či krájet do zelených smoothie, salátů, či kořenit polévky, rizota, karbanátky, omelety,“ navrhuje Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE.

Alicin je známým bojovníkem proti chřipce, nachlazení, respiračním problémům, angínám, průjmům, stafylokokům i streptokokům, prvokům trichomony, virům způsobujícím opary, kandidě a dalším. V Číně například při jakékoli bakteriální či virové nákaze doporučují užívat česnek každé dvě hodiny. Alicin je sloučenina nestálá a jeho dodávku je nutno periodicky opakovat.

O medvědím česneku se říká, že reguluje činnost žaludku, podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů, uklidňuje křeče hladkého svalstva, ničí střevní parazity, podporuje chuť k jídlu a tvorbu krve. Medvědí česnek bude nápomocný proti ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku i astmatu. Oceníme ho při léčbě mykóz a plísní, poruchách srdečního rytmu, chronických kožních problémech. Působí močopudně, tonizuje nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech.

Pesto z medvědího česneku

Suroviny: 200 g medvědího česneku, 20 ml oleje (olivového), 50 g parmazánu, 10 g sezamového semínka, 2 g soli

Postup: Medvědí česnek omyjte, společně s olejem vložte do mixéru a jemně umixujte. Přidejte parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujte, nicméně se snažte zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístěte do skleničky, směs zalijte ještě trochou oleje, pečlivě uzavřete a nechejte v lednici, kde vydrží několik měsíců.

Medvědí špenát 

Suroviny: 500 g medvědího česneku, 1 cibule, 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 20 g slunečnicového semínka, himalájská sůl

Postup: Medvědí česnek umyjte, nakrájejte nadrobno, stejně tak cibulku, vše dejte do pánve, společně se semínkem, solí, zalijte vodou a duste 20 minut. Ke konci do směsi přidejte vajíčko a ještě chvíli prohřejte. Nakonec přidejte kvalitní olej na dochucení a dodání nezbytného tuku na využití živin. Již nevařte, podávejte.

Vajíčkový salát

Suroviny: uvařená vejce 4–6, svazek medvědího česneku, sůl, pepř, 2 ks jarní cibulky, olivový olej, lžička hořčice, případně avokádo, trocha jogurtu nebo kokosového mléka na zjemnění směsi

Postup: Uvařená vejce oloupejte a pokrájejte. Stejně tak nakrájejte svazek opraného medvědího česneku, smíchejte s vejci, přidejte sůl, jarní pokrájené cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice. Směs můžete spojit hustým jogurtem nebo kokosovým mlékem a trochou jablečného octa, také můžete přidat avokádo.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ideální snídaně? Kaše. Tady je 5 tipů, které si připravit

06.07.2020 | Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

EK podpoří vinaře, kterým kvůli koronaviru klesla poptávka

08.07.2020 | Evropská komise (EK) dnes navrhla sadu opatření na podporu vinařů, kterým kvůli koronaviru klesla poptávka po jejich zboží. Spotřeba vína by podle odhadu komise letos měla klesnout o osm procent. Vinařství patří v zemědělském a potravinářském sektoru k pandemií covid-19 nejhůře zasaženým odvětvím, napsala agentura Reuters.

Zařaďte do jídelníčku ufo! Nejlépe chutná zapečené s parmezánem

08.07.2020 | Třebaže se v kuchyních až tak často nevidí, není patizon nic jiného než odrůda tykve obecné. Ačkoliv pro svůj netypický vzhled sklízí hned několik přezdívek – například „ufo“, má řadu výhod, díky kterým by měl mít místo i ve vašem jídelníčku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont