O naší hmotnosti rozhoduje náš mozek

O naší hmotnosti rozhoduje náš mozek

04.11.2018 | Mnohokrát bylo prokázáno, že odtučňovací diety jen zřídka dlouhodobě zabírají a že jejich vedlejší účinky jsou na pováženou.

Člověk sám nerozhoduje o tom, kolik bude vážit, diety jsou odsouzeny k neúspěchu a ke zlepšení zdravotního stavu je třeba denně vyvíjet fyzickou aktivitu, píše francouzský deník Le Figaro.

Stejně jako tělo potřebuje určitý počet hodin spánku, tak i mozek má zafixovanou určitou váhu a snaží se ji udržet. Ideální váha není ta, kterou si jednotlivec sám stanoví, ale ta, o níž rozhoduje mozek na základě genetické výbavy a životních zkušeností. Tento regulační systém je umístěn v hypothalamu, části mozku zapojené do četných funkcí, jako je termoregulace, kontrola cirkadiánního rytmu či pocitu hladu. Dostává různé signály vztahující se k zásobě tuků, obsahu cukru v krvi a přísunu potravin a reaguje na chuť k jídlu či metabolismus, to znamená energii spotřebovávanou organismem, aby mohl fungovat a udržovat stabilní tělesnou hmotnost.

Tato hmotnost se pohybuje v rozmezí asi pěti kilogramů. Osoby, které vyvíjejí tělesnou aktivitu, mají tendenci vážit méně než osoby, které vedou sedavý způsob života. Tato váha může během života stoupat. U člověka, který ztloustne a má několik let nadváhu, považuje mozek tuto novou váhu za ideální. "Pro mozek neexistuje nadváha, ale stabilní váha, kterou si brání," vysvětluje americká neurobioložka Sandra Aamodtová.

Bohužel opak nefunguje a žádná dieta na světě nedovolí překročit tento práh. Tato skutečnost jistě nemálo lidí deprimuje. Je velmi málo pravděpodobné trvale zhubnout. S časem je znovunabytí shozených kilogramů téměř nevyhnutelné. Ukazují to všechny studie.

Abychom zjistili tuto pro mozek ideální váhu, je třeba jíst pouze pokud máme hlad a při prvních příznacích sytosti s jídlem přestat. Do zhruba šesti měsíců se váha stabilizuje na hodnotu pro mozek ideální. A nezáleží vůbec na indexu tělesné hmotnosti (BMI), který obvykle umožňuje lidi třídit do váhových kategorií. "BMI je vypočítán pro populaci, ale neodráží cílovou váhu, která je každému jednotlivci vlastní," říká Sandra Aamodtová. Mnozí lidé, kteří mají podle BMI nadváhu, mají ve skutečnosti hmotnost, jakou jim přikazuje jejich mozek. A marně se budou snažit zhubnout.

Patnáct dlouhodobých studií zahrnujících osoby držící dietu ukázalo, že u těchto lidí je větší riziko, že budou obézní, než u těch, kteří dietu nedrží.

Diety jsou odsouzeny k nezdaru. V roce 2012 byla realizována studie na 4000 dvojčatech ve věku od šestnácti do pětadvaceti let, která ukázala, že odtučňovací kúra násobí riziko znovunabytí kilogramů u mužů dvakrát a u žen třikrát.

Tento jev lze zřejmě vysvětlit reakcí mozku, který dává tělu pokyn k vytváření zásob pro případ nového období sníženého příjmu potravy, ale také trvalou změnou metabolismu vyvolanou dietou. Tělo vydává během diety méně kalorií, aby šetřilo své zdroje, a v tom pokračuje i tehdy, kdy člověk začne normálně jíst, a pokračuje v tom, dokud tělo nezíská svou normální váhu.

I když má člověk dojem, že má nadváhu, ale jí normálně, nebude mít z diety užitek pro své zdraví. Jediným řešením, jak zůstat na své ideální váze, je denně cvičit a jíst jen v případě hladu. Zpočátku to vyžaduje velkou pozornost a úsilí, protože žijeme ve společnosti, která má tendenci se stále přejídat. Jakmile si na nový styl zvykneme, váha se přirozeně upraví. Nakonec nemusíme počítat kalorie a myslet neustále na jídlo. Tím získáme více času, abychom se mohli věnovat jiným aktivitám.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ketogenní dieta je účinná! Ale hlavně svými dopady na zdraví!

25.03.2019 | Ketogenní dieta, která se téměř sto let používala při léčbě některých druhů epilepsie, si pozvolna vydobyla své místo mezi odtučňovacími kúrami. Ale je skutečně tak skvělá?

Olej nemusí být jen z řepky. Pusťte si do kuchyně tyto poklady z přírody

21.03.2019 | V potravinářském průmyslu se používají především tuky rostlinného původu, přičemž řepkový a slunečnicový jsou nejprodávanější klasikou. Co ale vyzkoušet něco jiného? Víte například, jak chutná a k čemu se používá olej dýňový, avokádový nebo lněný? Tyto zatím lehce opomíjené přírodní poklady jsou přitom cenným zdrojem zdraví.

Biopotraviny jsou na vzestupu, jejich nabídka se bude rozšiřovat

22.03.2019 | Principy ekologického zemědělství a produkce biopotravin si získávají v České republice mezi lidmi stále větší oblibu. Do budoucna by se jich v obchodech mělo vyskytovat i více.

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!