Nový rok má první rekord: V Japonsku se vydražil obří tuňák

Nový rok má první rekord: V Japonsku se vydražil obří tuňák

05.01.2019 | Tuňák obecný o hmotnosti 278 kilogramů se vydražil v Tokiu za rekordních 333,6 milionu jenů (téměř 69 milionů Kč). Rybu vydražil japonský majitel řetězce sushi restaurací Kijoši Kimura. Předchozí rekordní cena byla z roku 2013 a byla zhruba poloviční, činila 155 milionů JPY, uvedla agentura AFP.

První aukce v novém roce je spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé sushi restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné hodnotě rybího masa. V polovině prosince se cena za kilogram tuňáka pohybovala kolem 20.000 až 30.000 JPY (4100 až 6200 Kč), zatímco Kimura v aukci zaplatil za kilogram 1,2 milionu JPY (téměř 250.000 Kč). Navzdory přemístění trhu zůstal rituál aukce beze změny. Před úsvitem si kupující v gumových botách prohlédli gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolovali jejich kvalitu. Aukce začala v 5:10 ráno místního času zazvoněním na zvonky.

Obliba tuňáka je na světě tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů. Japonci konzumují naprostou většinu tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit stavy tuňáka ve světových mořích.

Zdroj: ČTK

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Předražené brambory jsou (snad) zažehnány

14.06.2019 | Minulý týden byla zahájena sklizeň domácích raných brambor. Spotřebitelé tak mají v obchodech opět k dispozici rané konzumní brambory z české produkce. Loňská sezóna byla poznamenána dlouhotrvajícím suchem během vegetace a produkce byla podprůměrná. V letošním roce proběhla výsadba v dobrých klimatických a půdních podmínkách.

Nepřítelem člověka není cukr, ale nedostatek pohybu

29.05.2019 | Jedním z nejrozšířenějších zdravotních mýtů, patrně v celém civilizovaném světě, je teorie, že za všechny zdravotní problémy lidí nebo jejich většinu může nevhodný výběr a složení potravin, které člověk konzumuje. Jejich vliv je přitom skutečně významný a podle odborníků činí 40 až 60 procent, není ale jediný. Právě v onom civilizovaném světě, který složení potravin tak zásadně „řeší“, má na kondici a zdraví člověka větší nebo zhruba stejný vliv jeho životní styl, respektive výdej energie při jeho činnostech.

Namíchejte si letní drink. Máme tipy přímo od barmana

13.06.2019 | Přineste si kousek exotiky domů a vychutnejte si koktejly inspirované teplými letními večery, které jsou jako stvořené pro chvíle ve dvou i posezení s blízkými pod širým nebem.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.