Nový rok má první rekord: V Japonsku se vydražil obří tuňák

Nový rok má první rekord: V Japonsku se vydražil obří tuňák

05.01.2019 | Tuňák obecný o hmotnosti 278 kilogramů se vydražil v Tokiu za rekordních 333,6 milionu jenů (téměř 69 milionů Kč). Rybu vydražil japonský majitel řetězce sushi restaurací Kijoši Kimura. Předchozí rekordní cena byla z roku 2013 a byla zhruba poloviční, činila 155 milionů JPY, uvedla agentura AFP.

První aukce v novém roce je spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé sushi restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné hodnotě rybího masa. V polovině prosince se cena za kilogram tuňáka pohybovala kolem 20.000 až 30.000 JPY (4100 až 6200 Kč), zatímco Kimura v aukci zaplatil za kilogram 1,2 milionu JPY (téměř 250.000 Kč). Navzdory přemístění trhu zůstal rituál aukce beze změny. Před úsvitem si kupující v gumových botách prohlédli gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolovali jejich kvalitu. Aukce začala v 5:10 ráno místního času zazvoněním na zvonky.

Obliba tuňáka je na světě tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů. Japonci konzumují naprostou většinu tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit stavy tuňáka ve světových mořích.

Zdroj: ČTK

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Sklárny nestíhají, poptávka po skle je příliš vysoká

25.03.2019 | Poptávka po obalovém skle je v současnosti v celé Evropě tak vysoká, že čeští výrobci nejsou schopni uspokojit poptávku, přestože jejich kapacity jsou vytížené na maximum.

Proč se raději vyhnout zambijskému energetickému nápoji? Zvlášť muži by mohli mít "potíže"

21.03.2019 | Cestujete rádi po Africe? Musíme vás varovat před místním energetickým nápojem. Ukázalo se, že má totiž silné povzbuzující účinky, které mohou pocítit zejména muži.

Olej nemusí být jen z řepky. Pusťte si do kuchyně tyto poklady z přírody

21.03.2019 | V potravinářském průmyslu se používají především tuky rostlinného původu, přičemž řepkový a slunečnicový jsou nejprodávanější klasikou. Co ale vyzkoušet něco jiného? Víte například, jak chutná a k čemu se používá olej dýňový, avokádový nebo lněný? Tyto zatím lehce opomíjené přírodní poklady jsou přitom cenným zdrojem zdraví.

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!