Nová studie ukázala, jak důležitou roli hrají fortifikované mléčné produkty ve výživě seniorů

Nová studie ukázala, jak důležitou roli hrají fortifikované mléčné produkty ve výživě seniorů

22.01.2019 | Jedním z fenoménů současnosti je prodlužování délky života. Pokročilý věk s sebou ale přináší také fyziologické problémy, které se odvíjí mj. od naší stravy. Proto je velmi důležité, aby byla nutričně a energeticky vyvážená a také v přiměřeném množství. Nedávná studie prokázala, že kvalitu života starších lidí mohou pomoci zlepšit mléčné výrobky obohacené vitamínem D.

Nedávno realizovaná studie zaměřená na seniory měla zhodnotit, jak je v jejich organismu přítomen vitamin D, a to především v zimních měsících, kdy je jeho hladina obecně nižší. Dále také jak jsou na tom s příjmem vápníku a jak jejich organismus reaguje na příjem vápníku a vitaminu D.

Vitamin D získává organismus ze slunečního záření nebo z potravy. Jeho metabolismus v organismu je úzce spojen s metabolismem vápníku a fosfátů. To se na našem organismu projeví pevnějšími kostmi a lepší imunitou. Nedostatečný příjem vitaminu D u starších lidí zvyšuje rozvoj osteoporózy, a tím podmiňuje i snadnější vznik zlomenin kostí při úrazu, snižuje svalovou sílu a zvyšuje riziko pádů.

„Ve spolupráci s Domovem pro seniory z Prahy Chodova jsme pro naši studii získali 68 seniorů. Jedna ze dvou skupin po dobu pěti týdnů denně konzumovala mléčný výrobek obohacený o 5 µg vitaminu D a druhá skupina tvořila kontrolní soubor. Odběry krve prokázaly, že podávání a obohacení mléčného výrobku ve srovnání s kontrolní skupinou statisticky významně zvýšilo hladinu vitaminu D v séru. Ze studie bylo také patrné, že obohacení mléčného výrobku vitaminem D významně zvýšilo i hladinu vápníku. Současně to vedlo i k signifikantnímu snížení hodnoty alkalické fosfatázy, což nepřímo nasvědčuje na stabilizaci kostní struktury,“ stručně popisuje nedávno provedenou studii MUDr. Petr Tláskal, CSc., z FN Motol, předseda Společnosti pro výživu, která studii organizačně zajišťovala.

Vylepšené mléčné výrobky

Stále více se rozrůstající skupina seniorů potřebuje kvalitní výživu s vysokou nutriční hodnotou. V oblasti mléčných výrobků se jedná o jejich obohacení neboli fortifikaci (např. o vitamín D) prostřednictvím nových receptur a výrobních technologií. „Ve výživě seniorů nesmíme zapomínat ani na nutriční hodnotu mléčných bílkovin, zejména bílkovin syrovátky. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit, a musí je proto přijímat potravou. Tím je může využít coby základní stavební kameny při budování vlastní tělesné hmoty. Výrobky, jako např. námi vyvinutý jogurt se zvýšeným obsahem celkových a syrovátkových bílkovin, tak mohou přispět k prevenci sarkopenie u seniorů,“ zmiňuje Ing. Irena Němečková, PhD., z Výzkumného ústavu mlékárenského.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Trendem je vařit v souladu Zero Waste receptury prababiček, říká šéfkuchař

19.02.2019 | Moderní gastronomie hlásí návrat k tradici. Šéfkuchaři se inspirují ve starých recepturách našich babiček a stejně jako bývalo kdysi zvykem, i dnes už se zase vaří za vzniku co nejméně odpadu, ideálně žádného.

Pozor soutěž: Vyhrajte balíček pro podporu imunity od Himalayo

25.01.2019 | Rakytník tibetský je nedocenitelným pomocníkem při budování imunity, při hojení a regeneraci, kustovnice čínská zase dodá vašemu tělu vitalitu, dlouhověkost a krásu.

Nejdou jen na tloušťku aneb Co všechno dělají tuky v těle

11.02.2019 | Tukům se snažíme vyhýbat obloukem, ovšem i ty naše tělo potřebuje. Víte například, že by bez nich nemohla existovat žádná buňka ani náš mozek?

Únorové číslo CZ TEST je právě v prodeji

O potravinách koluje mnoho mýtů a polopravd. V únorovém čísle Vám proto nabídneme trochu jiný pohled na věc a některé z nich uvedeme na správnou míru.