Nová studie ukázala, jak důležitou roli hrají fortifikované mléčné produkty ve výživě seniorů

Nová studie ukázala, jak důležitou roli hrají fortifikované mléčné produkty ve výživě seniorů

22.01.2019 Jana Čiháková

Jedním z fenoménů současnosti je prodlužování délky života. Pokročilý věk s sebou ale přináší také fyziologické problémy, které se odvíjí mj. od naší stravy. Proto je velmi důležité, aby byla nutričně a energeticky vyvážená a také v přiměřeném množství. Nedávná studie prokázala, že kvalitu života starších lidí mohou pomoci zlepšit mléčné výrobky obohacené vitamínem D.

Nedávno realizovaná studie zaměřená na seniory měla zhodnotit, jak je v jejich organismu přítomen vitamin D, a to především v zimních měsících, kdy je jeho hladina obecně nižší. Dále také jak jsou na tom s příjmem vápníku a jak jejich organismus reaguje na příjem vápníku a vitaminu D.

Vitamin D získává organismus ze slunečního záření nebo z potravy. Jeho metabolismus v organismu je úzce spojen s metabolismem vápníku a fosfátů. To se na našem organismu projeví pevnějšími kostmi a lepší imunitou. Nedostatečný příjem vitaminu D u starších lidí zvyšuje rozvoj osteoporózy, a tím podmiňuje i snadnější vznik zlomenin kostí při úrazu, snižuje svalovou sílu a zvyšuje riziko pádů.

„Ve spolupráci s Domovem pro seniory z Prahy Chodova jsme pro naši studii získali 68 seniorů. Jedna ze dvou skupin po dobu pěti týdnů denně konzumovala mléčný výrobek obohacený o 5 µg vitaminu D a druhá skupina tvořila kontrolní soubor. Odběry krve prokázaly, že podávání a obohacení mléčného výrobku ve srovnání s kontrolní skupinou statisticky významně zvýšilo hladinu vitaminu D v séru. Ze studie bylo také patrné, že obohacení mléčného výrobku vitaminem D významně zvýšilo i hladinu vápníku. Současně to vedlo i k signifikantnímu snížení hodnoty alkalické fosfatázy, což nepřímo nasvědčuje na stabilizaci kostní struktury,“ stručně popisuje nedávno provedenou studii MUDr. Petr Tláskal, CSc., z FN Motol, předseda Společnosti pro výživu, která studii organizačně zajišťovala.

Vylepšené mléčné výrobky

Stále více se rozrůstající skupina seniorů potřebuje kvalitní výživu s vysokou nutriční hodnotou. V oblasti mléčných výrobků se jedná o jejich obohacení neboli fortifikaci (např. o vitamín D) prostřednictvím nových receptur a výrobních technologií. „Ve výživě seniorů nesmíme zapomínat ani na nutriční hodnotu mléčných bílkovin, zejména bílkovin syrovátky. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit, a musí je proto přijímat potravou. Tím je může využít coby základní stavební kameny při budování vlastní tělesné hmoty. Výrobky, jako např. námi vyvinutý jogurt se zvýšeným obsahem celkových a syrovátkových bílkovin, tak mohou přispět k prevenci sarkopenie u seniorů,“ zmiňuje Ing. Irena Němečková, PhD., z Výzkumného ústavu mlékárenského.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.