Norský pastor chce opustit církev. Prý proto, že mešní víno má být nealko

Norský pastor chce opustit církev. Prý proto, že mešní víno má být nealko

14.01.2019 Jana Čiháková

Pastor Lars Riberth z norského Narviku pohrozil, že se vzdá své práce, pokud nebude smět při obřadu přijímání používat alkoholické víno. Farnosti v Norsku včetně té v Narviku se rozhodly při přijímání používat víno nealkoholické

Místní list Framover píše, že Riberth svůj požadavek opírá o podstatu eucharistie - díkůvzdání. Křesťané věří, že chléb a víno mají po proměnění podstatu Kristova těla a krve. "S používaným vínem proto nelze nijak manipulovat. Jestliže se z něj odstraní alkohol a přidá velké množství konzervačních látek, pak se do něj zasahuje," tvrdí Riberth.

Připomenul také, že o víně používaném při přijímání existuje rozsáhlá literatura. "Ve vínu, které pil Ježíš Kristus před 2000 lety, byl alkohol a je tomu tak po celou historii," řekl.

V narvické farnosti se o podobě mešního vína debatuje rok, aniž se dospělo k závěru. Konečné slovo bude mít farní rada a vysloví-li se pro zachování nealkoholického mešního vína, hodlá si Riberth hledat jinou práci.

Víno určené pro bohoslužebné obřady má být čistě přírodní bez přidaného cukru a nesmí se sířit.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: JATERNICOVÉ PREJTY OBSAHUJÍ KOUSKY NĚČEHO OSTRÉHO

29.02.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje jaternicový prejt od výrobce MP Krásno, a. s. Senzorická analýza ve Státním veterinárním ústavu Olomouc v produktu odhalila ojedinělou přítomnost blíže neidentifikovaných drobných ostrých cizích částic, (drobný prášek připomínající písek). Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by prejt neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

SOUBOJ PRIVÁTEK: UŽ PO SEDMÉ VYHRÁLY VÝROBKY Z KAUFLANDU

13.03.2024 | Důvěra zákazníků k privátním značkám stoupá. Za oblibou takzvaných „privátek“ stojí nejen výborný poměr ceny a kvality, ale také pestrost výběru nebo spolupráce s lokálními dodavateli. Díky těmto výhodám se K-Classic posedmé pyšní oceněním Nejdůvěryhodnější značka roku.

UMĚLÁ INTELIGENCE V OBCHODECH: ŽÁDNÉ PLÝTVÁNÍ I ANALÝZA CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ

14.03.2024 | České řešení Food Save, které na základě kamerového snímání sbírá data o množství a pohybu zboží po prodejně a následně je za pomoci umělé inteligence v reálném čase vyhodnocuje, nově našlo uplatnění v celé řadě dalších oborů. Společnost Analytics Data Factory, která je autorem řešení, upravila systém i pro využití v oblastech výroby, skladování, úklidových prací nebo při analýze chování zákazníků v prodejních místech.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.