Norské mléko bude mít nové označení trvanlivosti -

Norské mléko bude mít nové označení trvanlivosti - "není špatné po ..."

10.01.2018 ČTK

Množství kartonů s mlékem v Norsku brzy ponese nové označení trvanlivosti. Aby předešla plýtvání, rozhodla se mlékárna Tine přidat na obalech svých výrobků k upozornění "minimální trvanlivost do" následovaném datem doporučené spotřeby také dovětek "ale nikoliv špatné po". Informovala o tom agentura DPA.

Kromě kartonů s mlékem se nové upozornění od příštího týdne objeví třeba i na kelímcích se smetanou a jogurtem či kartonech s ovocnými šťávami, které společnost Tine rovněž vyrábí.

Podobné označení už zavedla i mlékárna Q a distributor vajec Prior. Potravinářské společnosti se tak spotřebitelům snaží vysvětlit, že "minimální trvanlivost do" na jejich výrobcích neznamená, že by po uplynutí této lhůty měli jídlo vyhodit. Po tomto datu není automaticky výrobek zkažený, chce upozornit mlékárna.

Podle studie mlékárny Q vyhodil téměř každý třetí Nor někdy mléko s prošlou lhůtou minimální trvanlivosti, aniž se přesvědčil, zda je skutečně zkažené.

Do boje s plýtváním potravin se před časem pustili také poslanci Evropského parlamentu. Loni v květnu vyzvali Evropskou komisi, aby do roku 2030 přijala opatření ke snížení množství zbytečně vyhozených potravin až o polovinu. Komise by podle nich měla mimo jiné podpořit osvětu mezi spotřebiteli. Jasnější by mělo být právě i to, co přesně znamenají obraty "minimální trvanlivost do" a "spotřebujte do".

"Spotřebujte do" označuje datum použitelnosti, tedy maximální dobu, po kterou si potravina zachovává deklarované vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. "Minimální trvanlivost do" se udává většinou na trvanlivých potravinách. Je možné je bezpečně sníst i po uplynutí uvedeného data, pokud jsou patřičně skladovány a nemají porušený obal. Nejsou závadné, ale nelze ručit za jejich chuťové a výživové kvality.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.