Normální pivo už netáhne. Největší hráči to teď zkouší s konopím

Normální pivo už netáhne. Největší hráči to teď zkouší s konopím

21.01.2019 Jana Čiháková

Velké pivovary, které se potýkají s nasycenými trhy a změnami chutí spotřebitelů, nyní sázejí na konopí. Největší hráči sektoru, jako je Anheuser-Busch InBev, Molson Coors a Corona, reagovali na změny akvizicemi značek řemeslných piv. Právě to jim pomohlo udržet si úroveň tržeb a zisků, uvedla agentura AP.

Rozvoj tohoto segmentu se ale podle profesního sdružení od roku 2016 citelně zpomaluje. Přitom vedle starých problémů, jako je saturovaný trh a posun spotřebitelských trendů, může tento sektor čelit rovněž eskalujícím obchodním problémům a poklesu trhu.

Větší společnosti vidí východisko a potenciální motor růstu v konopí. Pivovar Anheuser-Busch v prosinci uvedl, že bude spolupracovat s producentem léčivého konopí Tilray na vývoji nealkoholických nápojů s obsahem konopí. Společnost Constellation Brands vloni zvýšila podíl v kanadském producentovi konopí Canopy Growth z devíti na 38 procent, zatímco Molson Coors drží 59 procent v dalším výrobci konopí HEXO, dříve známém jako Hydropothecary.

Vyhlídky do budoucna: Deset let na konopné vlně

Společnost Constellation ve svém posledním konferenčním hovoru s investory uvedla, že konopí představuje jednu z nejvýznamnějších příležitostí globálního růstu v příštím desetiletí, "a upřímně řečeno náš život".

Nová strategie však není bez rizika. Akcie Constellation Brands nedávno zaznamenaly citelný pokles, což zřejmě souvisí právě s investicí do konopí. Vzhledem k právním překážkám, které je třeba vyřešit na klíčových trzích včetně Spojených států, jsou investoři k těmto plánům rezervovaní. Trh dá ale své mínění najevo možná už brzy: Molson Coors totiž své čtvrtletní výsledky hospodaření zveřejní 12. února, Anheuser-Bush pak 28. února.

Zdroj: ČTK

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.