Nizozemská Gouda se obává hrozby amerických cel

Nizozemská Gouda se obává hrozby amerických cel

20.04.2019 Jana Čiháková

Výrobci tradičního sýru v nizozemském městě Gouda se obávají dopadu amerických cel, kterými Evropě kvůli subvencím pro výrobce letadel Airbus pohrozil americký prezident Donald Trump. Dnes o tom informovala agentura Reuters. Evropská unie podle šéfa Bílého domu řadu let využívá Spojené státy, což uvalením cla na zboží v hodnotě 11 miliard dolarů (250 miliard korun) přestane.

"Pokud (sýry) nebudou moci být vyváženy do Ameriky, budeme si muset najít jiné odbytiště," řekl sýrař na odpočinku Jan de Goeij. Dobře podle Reuters ví, že takové řešení by znamenalo spokojit se s nižší prodejní cenou. "Proto máme obavy z hrozby, kterou Trump učinil. Doufám, že se to nestane," dodal.

Nizozemsko ročně vyváží sýrové produkty do USA v hodnotě 78 milionů dolarů (1,8 miliardy korun). Ačkoli tradičně nizozemské sýry eidam a gouda se mohou vyrábět kdekoli na světě, když farmáři dodrží postup, jedině sýry označené Gouda Holland a Edam Holland díky značce chráněné Evropskou unií zaručují nizozemský původ.

Reuters poznamenal, že ironií osudu město Gouda jen několik dní před Trumpovou výhrůžkou udělilo americkému velvyslanci v Nizozemsku Petu Hoekstraovi čestný titul waegemeester (váhmistr). "Nemyslím si, že velvyslanec Hoekstra by měl čestný titul vrátit," řekl výrobce sýrů Johan de Wit. "Kdybychom o to požádali, jen by to všechno zhoršilo," dodal.

Spojené státy a Evropská unie se už od roku 2004 navzájem obviňují z nelegální podpory svých strojírenských gigantů Boeing a Airbus. Kvůli paralelním případům se již popsaly tisíce stránek nálezů a spory výrazně zatížily už tak přetíženou Světovou obchodní organizací (WTO). U obou stran bylo zjištěno, že finančně podporovaly své výrobce letadel, aby ti pak získali výhodu na trhu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.