Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Tyto recepty zvládnete raz dva

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Tyto recepty zvládnete raz dva

19.11.2020 | Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace... To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku.

<

Skloubit pracovní povinnosti s těmi domácími a ještě mnohdy dohlédnout na úkoly dětí během distanční výuky je často výzvou! K tomu všemu navíc v řadě domácností přibyla také nutnost každodenního vaření. To ale neznamená, že byste se měli „odbývat“! Připravili jsme pro vás opravdu rychlá jídla, která jsou ale zároveň chutná a plnohodnotná. Všechna naše „meníčka“ se skládají z hlavního chodu a předkrmu nebo dezertu. S našimi nápady se stanete královnou kuchyně, zároveň ale můžete vše připravit klidně i na poslední chvíli. Navíc se recepty inspirují chutěmi a barvami léta, a tak vás ve vzpomínkách přenesou do letních měsíců. Můžete si k nim dopřát i sklenku doporučeného vína...

SPAGHETTI ALLA CARBONARA SE SÝREM BURRATA

Pro 4 osoby: Uvařte 360 g špaget. Mezitím na velké pánvi opečte 100 g guanciale nakrájeného na kostičky. Sýr burrata nakrájejte na větší kousky. V míse vidličkou vyšlehejte 2 vejce a jeden žloutek spolu se 40 g nastrouhaného pecorina. Přidejte trochu černého, čerstvě namletého pepře. Slijte uvařené špagety a přendejte je na pánev ke guanciale. Dobře promíchejte, sundejte z plotny a přidejte rozšlehaná vejce, rychle promíchejte. Přidejte kousky burraty, včetně jejího vnitřku, a servírujte na talíře. Ozdobit můžete pár lístky šalvěje osmahnutými předem na pánvi.

RICOTTOVÝ KRÉM S AMARETTINKAMI

Smíchejte 60 ml mléka se 60 g cukru a jedním žloutkem. Přidejte jeden vanilkový lusk a v kastrůlku ohřejte. Plotnu vypněte, jakmile se začne mléko vařit. Promíchejte a nechte vychladnout. Poté přidejte 250 g ricotty a 160 g čerstvé smetany Gran Moravia 38 %, dobře promíchejte a rozdělte do šesti pohárků společně s rozdrobenými amarettinkami. Nechte vychladit a podávejte.

POLPETTE S MOZZARELLOU

Do mixéru dejte 150 g chlebové střídy rozdrobené na menší kousky, 150 g mozzarelly na kostičky, 3 vejce, špetku soli, 100 g nastrouhaného sýru typu parmazán a špetku muškátového oříšku. Rozmixujte do jednolitého těsta. Vytvořte z něho kuličky o velikosti ořechu, obalte je v mouce a usmažte v dostatečném množství rozehřátého oleje dozlatova. Osušte na papírové utěrce a podávejte horké.

CAESAR SALÁT S GRAN MORAVIA 

Rozehřejte gril, poprašte ho jemnou solí a ogrilujte na něm kuřecí prsa rozkrojená na čtyři silnější plátky. Každou stranu grilujte asi 5 minut. Chléb nakrájejte na kostičky a opečte je na pánvi na 3 lžicích oleje dokřupava. Uvařte 2 vejce naměkko. Nyní očistěte římský salát, natrhejte na kousky a rozdělte do 4 misek. Posypte 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia. Rozšlehejte dva žloutky z čerstvých vajec se 3 lžícemi citronové šťávy, jednou lžicí worchesteru a 3 lžícemi extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete. Do misek k salátu přidejte kuře nakrájené na proužky a opečené kostičky chleba a přelijte omáčkou. Na závěr posypte ještě hoblinkami Gran Moravia a každou mísu ozdobte půlkou vajíčka naměkko.

TUŇÁKOVÁ PĚNA S GRISSINAMI A TMAVÝM CHLEBEM

Rozmixujte 200 g tuňáka v oleji se dvěma lžícemi vodky, nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a špetkou bílého pepře. Vyšlehejte 200 ml čerstvé smetany Gran Moravia 38 % a jemně ji vmíchejte k tuňákovému krému. Uložte dobře zakryté do lednice a vyjměte až před konzumací. Podávejte společně s grissinami a opečeným tmavým chlebem. Vynikající je také společně s nakládanými okurkami a cibulkami. Můžete vyzkoušet i další varianty této pěny, např. s makrelou, lososem, prosciutto cotto či prosciutto crudo.

POLPETTINE S TUŇÁKEM A RICOTTOU

Do mixéru vložte dva žloutky uvařené natvrdo. Přidejte 200 g ricotty, lžíci nastrouhaného sýru Gran Moravia, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 250 g tuňáka v oleji, 20 g kaparů, dvě lžíce oleje, sůl a pepř. Rozmixujte a dejte na 10 minut do mrazničky. Pak vytvarujte 10 kuliček „polpettine“ a servírujte je spolu s rajčaty nebo kyselou okurkou.

OMELETA S LUŠTĚNINOU A CIBULÍ

Nakrájejte na kostičky dvě loupaná rajčata a ochuťte je solí, pepřem a trochou oleje. V míse vyšlehejte 5 vajec, přidejte 250 g uvařených luštěnin, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, jednu najemno nakrájenou cibuli a připravená rajčata. Dle chuti osolte a opepřete a směs nalijte do vymazané pánve a na mírném žáru pod pokličkou vařte asi 10 minut. Omeletu otočte a nechte další asi dvě minuty dodělat. Podávejte ji nakrájenou na větší kousky a ozdobenou nastrouhanou citronovou kůrou (z citronů bez chemického ošetření).

Zdroj receptů La Formargeria Gran Moravia

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Talíř otce vlasti: Raci, pivo a sem tam nějaká veverka

26.11.2020 | I když je pro většinu z nás středověk dobou, kdy vládla církev železnou rukou a preferoval se spíše asketický způsob života, bohatší vrstvy si uměli opravdu dopřávat. I Karel IV. uměl žít. Díky své multikulturní výchově si potrpěl na poslední hity francouzské a italské gastronomie tehdejší doby – půst nepůst.

Citrusy nejsou zdaleka nejlepším zdrojem vitamínu C

26.11.2020 | I když se o důležitosti vitamínů pro lidský organismus píše a mluví neustále, je současné období poznamenané pandemií koronaviru, spojené navíc s obdobím podzimu, kdy je zvýšená konzumace vitamínů obzvlášť potřebná, pro dostatečný příjem všech potřebných vitamínů nejdůležitější. To si většina spotřebitelů i v ČR uvědomuje. Ne vždy mají ale spotřebitelé dostatek správných informací o zdrojích vitamínů, což se týká i nejznámějšího vitamínu C.

Smutné chyby rodičů aneb Jí vaše dítě tak, jak by mělo?

01.12.2020 | Žijeme ve světě nepřeberných možností, také ve světě, ve kterém si můžeme vybrat z desítek výživových směrů a trendů a je to zcela v pořádku a na rozhodnutí každého. Ovšem jen do té doby, než se tyto přístupy začnou aplikovat i na děti.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont