Není fastfood jako fastfood, provozovatelé stánků s kebabem a asijských bister mají problémy

Není fastfood jako fastfood, provozovatelé stánků s kebabem a asijských bister mají problémy

15.03.2019 | Je to asi dvě čísla zpět, co jsme vás v tištěném CZ TEST informovali o kvalitě pokrmů ve fastfoodech. A i když jsme doporučovali se v podobných provozech občerstvit jen zřídka, KFC nebo McDonald's jsme nakonec pochválili nejen za snahu zařadit do nabídky zdravější pokrmy, ale i za vysoké hygienické standardy. To se ovšem bohužel nedá říct o každém fastfoodu. Zvlášť v bistrech, kde si můžete dát kebab či rychlou "čínu", se objevují vcelku často prohřešky, které bychom mohli pocítit i zdravotně.

Jihočeští veterináři naráží při společných kontrolách s celníky na největší problémy s podnikateli, kteří připravují kebaby a jídla pro vietnamskou komunitu. U drůbeže chybí místo původu, často je špatně opracovaná. ČTK to dnes řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Jihočeští veterináři uložili 129 pokut za 1,77 milionu Kč. Je to více než loni. Nejvyšší pokuta byla za 100 000 Kč za klamání spotřebitele a výskyt salmonely ve výrobku. Loni zkontrolovali 249 restaurací a jídelen, ve 20 případech našli chyby. Novinářům to dnes řekli zástupci krajské veterinární správy.

"Veterináři loni zkontrolovali 249 restaurací, jídelen a prodejen rychlého občerstvení. Předpisy porušilo 20 z nich"

Pokutu 100 000 Kč musel loni zaplatit výrobce, který nabízí potraviny pod značkou Klasa. Uváděl chybné výživové parametry, v masném polotovaru, jejž veterináři v jeho provozovně odebrali, našli salmonelu. Druhá loňská nejvyšší pokuta byla 80 000 Kč, šlo o hygienu při výrobě masných výrobků.

Veterináři loni zkontrolovali 249 restaurací, jídelen a prodejen rychlého občerstvení. Předpisy porušilo 20 z nich, za což padly pokuty ve výši 160 000 Kč. "Nejčastěji se setkáváme se skladováním prošlých nebo neoznačených potravin, a tím pádem není schopen provozovatel doložit původ. V těchto situacích nařizujeme likvidaci. Dalším častým nedostatkem jsou neudržované provozy. Ale trend je, že se to zlepšuje," řekl ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Petr Hořava.

Z veterinárních zpráv

Loni provedli veterináři 30 kontrol díky podnětům od lidí, u dvou třetin se podezření nepotvrdila. Letos v únoru na základě podnětu prověřili nelegální masnou výrobu v Českých Budějovicích. Prodejce nabízel na internetu klobásy, salámy či uzenou kýtu. Na místě veterináři znehodnotili 18 kilogramů a nařídili likvidaci.

S celníky loni veterináři udělali 27 kontrol přepravy potravin živočišního původu, při 11 z nich zjistili porušení předpisů a nařídili likvidaci 1131 kilogramů potravin. Loni v říjnu odhalili v nelegálním skladu v Dolním Dvořišti 11 tun homolí mrazených kebabů. Pokuta 120 000 Kč nabyla právní moci začátkem letošního roku. Letos nechali zavřít prodejnu kebabů na Strakonicku: nařídili na místě likvidaci 2,3 tuny drůbežího masa, v prodejně byly i špatné hygienické podmínky.

"Při kontrolách s celním úřadem narážíme dost často na nedostatky v hygieně přepravy produktů týkajících se kebabu a produktů, které jsou určeny na výrobu jídel pro vietnamskou komunitu. Drůbež, u které nevíme, odkud pochází, v řadě případů není při přepravě vykuchaná, nedodržují chladicí řetězec. Takové produkty potom konfiskujeme," řekl ČTK Kouba.

Jihočeští veterináři loni udělali 5941 kontrol potravin. U masa přijímaného z obchodu se členskými státy EU prověřili 6424,1 tun, jako nepoživatelné vyhodnotili 1,3 tuny, u nichž nařídili likvidaci. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Proč se raději vyhnout zambijskému energetickému nápoji? Zvlášť muži by mohli mít "potíže"

21.03.2019 | Cestujete rádi po Africe? Musíme vás varovat před místním energetickým nápojem. Ukázalo se, že má totiž silné povzbuzující účinky, které mohou pocítit zejména muži.

Veterináři právě kontrolují tržnici SAPA, zaměřují se zejména na maso!

22.03.2019 | Veterináři spolu s policisty a celníky dnes v 9:00 zahájili kontrolu tržnice Sapa v Praze - Libuši. Zaměřují se na prodávané potraviny a kontrolují přijíždějící auta se zbožím.

Sklárny nestíhají, poptávka po skle je příliš vysoká

25.03.2019 | Poptávka po obalovém skle je v současnosti v celé Evropě tak vysoká, že čeští výrobci nejsou schopni uspokojit poptávku, přestože jejich kapacity jsou vytížené na maximum.

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!