Nenechte se nachytat na babiččinu bábovku nebo domácí sekanou!

Nenechte se nachytat na babiččinu bábovku nebo domácí sekanou!

15.04.2019 Jana Čiháková

Možná jste si v obchodě všimli, že někteří výrobci se vám snaží vnutit zdánlivě přidanou hodnotu výrobku, kterou "šikovně" schovávají do označení, že jde o produkt domácí či jako od babičky. Jenže mají na to právo?

Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům jsou výrobcům uložena pravidla, za jakých mohou svůj výrobek vpustit do oběhu. Mimo jiné stanovuje například které údaje musí být uvedeny povinně na obale, jakou velikostí písma a v jakém zorném poli. Tyto požadavky se vztahují na všechny provozovatele potravinářských podniků ve všech fázích potravinového řetězce, kde se jejich činnosti týkají poskytování informací o potravinách spotřebitelům - tedy na všechny potravin určené koncovcému zákazníkovi. 

Uvedené informace nesmí být přitom zavádějící! Výrobce nesmí vyvolat dojem, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, přestože stejné charakteristiky mají ve skutečnosti všechny podobné potraviny. Zejména se jedná o výslovné zdůrazňování přítomnosti nebo nepřítomnosti určitých složek nebo živin. Informace o potravině nesmějí připisovat jakékoli potravině vlastnosti umožňující zabránit určité lidské nemoci, zmírnit ji nebo ji vyléčit, ani na tyto vlastnosti odkazovat.

Bábovky od babiček z fabriky

Názvy jako domácí, zdravý, živý, pravý, racionální, pokud to není součástí názvu nebo skupiny výrobků, zvláštní charakteristiky potravině připisují! V případě, že takovou potravinu objevíte, je na místě kontaktovat dozorové orgány Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která předmětné výrobky posoudí, popřípadě s výrobcem (prodejcem) zahájí správní řízení, které ve většině případů spočívá v nařízení stažení produktu z tržní sítě a uložení pokuty. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.