Němečtí výrobci potravin sníží obsah cukru ve svých produktech

Němečtí výrobci potravin sníží obsah cukru ve svých produktech

20.12.2018 | Němečtí výrobci potravin sníží v příštích letech obsah cukru ve svých produktech. Dohodli se na tom s ministryní výživy a zemědělství Julií Klöcknerovou (CDU).

Ta chce chce tímto způsobem bojovat proti rostoucí obezitě a zdravotním problémům, které s nadměrnou konzumací cukru souvisejí.

Nadváhou ve spolkové republice podle aktuálních čísel ministerstva trpí 47 procent žen a 62 procent mužů. Téměř pětina dospělých je obézních, u dětí a mladistvých jich má nadváhu kolem 15 procent.

Protože nadváha a obezita, k nimž nadbytečná konzumace cukru výrazně přispívá, s sebou nese řadu zdravotních komplikací, včetně onemocnění oběhové soustavy, čelila Klöcknerová tlaku, aby spotřebu cukru omezila. Ministryně tak nechtěla činit zákonnými prostředky, jako třeba zvyšováním daní u výrobků obsahujících cukr, ale vsadila v první řadě na dohodu s výrobci.

Na základě dohody by měl do roku 2025 klesnout například obsah cukru v cereáliích určených pro dětské snídaně, a to o nejméně 20 procent. V dětských jogurtech má být pokles nejméně desetiprocentní a v nealkoholických nápojích 15procentní.

Dohodě, která počítá i se snižováním obsahu soli a tuků, ale kritici vyčítají, že obsahuje pouze málo konkrétních cílů a také to, že nepočítá se sankcemi za případné nesplnění cílů. Ministryně Klöcknerová však tvrdí, že pokud průmysl nebude spolupracovat, je připravena zvážit další opatření.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Alergie na mléko: Počet poplašných zpráv několikanásobně převyšuje počet skutečných alergiků

07.03.2019 | V posledních letech je u nás patrný významný nárůst lidí, kteří mléko raději vymění za některou z rostlinných náhražek s odůvodněním, že jim nedělá dobře. Podle odborníků se tak však zbytečně ochuzují o plejádu zdraví prospěšných látek. Plošná nesnášenlivost mléka u nás dokonce ani nemá racionální základ.

Proč jsou Řekové tak zdraví? Tajemství jejich jídelníčku

27.02.2019 | Už samotný život ve starověkém antickém Řecku musel být velmi zdravý. Ví se o mnoha případech, kdy se místní obyvatelé dožili více než osmdesáti let. Řekové už v té době žili podle přesvědčení, že tělesná cvičení, čerstvý vzduch a správná strava jsou základem dobrého zdraví. A tak je tomu doteď.

Nic už se jen tak nevyhodí, chceme být Zero Waste

22.02.2019 | Pokud patříte mezi naše facebookové fanoušky, pravděpodobně vám neunikla anketa, kde jsme zjišťovali, jak velké je povědomí o Zero Waste, tedy žití bez odpadu, a také kolik z vás se o to snaží. Nyní pro vás máme informace, jak pokračuje práce vědců, kteří se snaží najít způsob, jak plýtvat co nejméně.

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!