Německý maloobchod Aldi stahuje z prodeje všechna vejce

Německý maloobchod Aldi stahuje z prodeje všechna vejce

06.08.2017 ČTK

Německý maloobchodní řetězec Aldi stahuje z prodeje všechna vejce. Podle agentury DPA to dnes firma oznámila s tím, že jde o preventivní opatření v zájmu zákazníků. Německo, Belgie a Nizozemsko začaly tento týden stahovat miliony nizozemských vajec se zdraví škodlivou látkou.

Aldi nově zařadí do distribuce pouze vejce, u nichž bude doloženo, že prošly testem na fipronil. Společnost upozornila, že to může vést k problémům s dostupností vajec pro zákazníky. Německý obchodní řetězec Rewe stáhl všechna nizozemská vejce, napsala agentura Reuters.

Dolnosaský ministr zemědělství Christian Meyer řekl televizi ZDF, že se v Německu dostalo do prodeje více nizozemských toxických vajec, než se dříve myslelo. Podle nových informací prý nejde o tři, ale deset milionů vajec.

Toxický fipronil představuje riziko pro játra a ledviny. Látka byla v několika evropských zemích objevena u milionů nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem.

Česká republika kvůli skandálu s nebezpečnými vejci zavedla namátkové kontroly. V Nizozemsku a Belgie úřady přistoupily i k zavírání chovů.

Nizozemský úřad dohlížející na bezpečnost potravin NVWA tvrdí, že riziko představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel. Podle německých úřadů je množství toxické látky ve vejcích malé a pro dospělé nebezpečí nepředstavuje, potenciální hrozbou je však pro děti. Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.