Někdo to rád slané aneb Tyto tři recepty se skutečně vyplatí vyzkoušet

Někdo to rád slané aneb Tyto tři recepty se skutečně vyplatí vyzkoušet

23.04.2019 | Koláče nebo muffiny nemusíte pokaždé dělat na sladko. Zamilujte si jejich slané varianty jako ti největší francouzští gurmáni.

Předchůdce quiche (slaného koláče) vznikl v 16. století, a to pod rukama pekaře z francouzského Nancy. Ten jej vytvořil z chlebového těsta, vajec a slaniny. Dnes se v recepturách setkáte spíš s křehkým těstem z mouky, vody a másla (poslední dvě ingredience by měly být vychlazené). Plnit můžete dle chuťových preferencí. Ve Francii je populární smetanový základ, kvalitní sýry a čerstvé bylinky!

Spíš než bílá mouka se při pečení quiche používá špaldová mouka. Platí za znovuobjevenou ingredienci, kterou v kuchyni používali naši předkové. Má řadu výhod a výživových vlastností, které u klasické bílé mouky nenajdee. Je o mnoho zdravější a navíc skvěle chutná i voní. Pořídíte-li si  ji v biokvalitě, podpoříte navíc zdravou českou přírodu bez chemie. 

Jarni divoké muffiny

Ingredience:

  • 250 g špaldová mouka celozrnná Probio
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 malá brokolice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 ks jarní cibulka
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka nebo rýžového nápoje ISOLA BIO
  • 100 g  mozzarelly
  • hrst mladých divokých bylin
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • 1 lžička soli

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte uvařenou na drobné kousky nakrájenou brokolici, najemno nasekanou jarní cibulku, olej, vejce, mléko, na drobné kostičky nakrájenou mozzarellu a nasekané divoké byliny. Osolte, dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Pořádně směs promíchejte, aby se všechny suroviny propojily. Výsledná směs by měla být hustá a dobře spojená.

Vyložte formu na muffiny košíčky a postupně naplňte. Pečte asi 45 minut v předehřáté troubě na 180°C.

Chutnají výborně teplé i studené jako svačina do školy či do práce.

Zeleninový quiche se špenátem

Ingredience na korpus:

  • 200g špaldové mouky Probio
  • špetka soli, 100g másla
  • 3 lžíce vody
  • 1 vejce

Ingredience na náplň:

  • 4 vejce
  • 1 rýžový krém na vaření a pečení ISOLA BIO
  • 100ml mléka, špetka soli
  • 1 menší cibule
  • 250 g čerstvých špenátových listů
  • 1 kávová lžička majoránky
  • 1 kávová lžička bazalky

 Postup:

Pečeme v koláčové nebo dortové formě.

Na kuchyňskou desku nebo vál si na hromádku nasypeme mouku, přidáme sůl, změklé máslo, v hromádce uděláme důlek do něj rozklepneme vajíčka a přidáme vodu. Ručně zpracujeme v hladké a tuhé těsto, které nelepí. Těsto namačkáme do pečící formy, je důležité vytvořit vyšší kraje. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do předehřáté trouby na 180 °C předpéct.

V misce prošleháme smetanu, mléko, vejce, sůl, bazalku a oregano. Vlijeme do předpečeného korpusu, poklademe nakrájenou cibulí a spařeným špenátem. Pečeme při 180 °C cca 35 minut.

Náš tip: náplň můžete obohatit o čerstvé divoké byliny - pampelišky, kopřivy, bršlice a další.

Quiche z quinoi

Ingredience:

  • 180 g quinoa bílá
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • sezónní zelenina (cuketa, lilek, mrkev, brokolice, celer, květák, cibule)
  • 1/2 červené papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 vejce
  • rýžový krém na vaření a pečení
  • bylinky
  • mořská sůl

Postup:

Quinou uvaříme v lehce osolené vodě (poměr 1 : 2). Zvlášť uvaříme také brokolici (stačí 5 – 8 minut varu). Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Na olivovém oleji osmahneme cibulku, přidáme pórek, papriku, česnek a římský kmín. Lehce opražíme. Poté, co se uvaří brokolice, přidáme ji k restované zelenině.

Směs necháme vychladnout a vmícháme rýžovou smetanu, vejce a nasekané bylinky a směs osolíme dle vlastní chuti. Formu na koláč (průměr cca 27 cm) nebo pekáček vyložíme pečicím papírem a dno poklademe uvařenou quinou a lehce stlačíme. Na tento korpus poté nalijeme směs ze zeleniny. Do směsi můžeme místy vtlačit mozarellu nebo ovčí či kozí sýr. Pečeme na 200 °C cca 20 minut. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Je libo dortík? Máme recept přímo od cukrářského mistra!

16.05.2019 | Maďarský Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka vás dostane nejen svou chutí, ale i poměrně snadnou přípravou!

Asociace: Černý trh s vínem se nepotvrdil, chceme novelu

17.05.2019 | Novela vinařského zákona, která platí dva roky, přinesla pouze více byrokracie, tvrdí Vinařská asociace ČR dohromady s Asociací soukromého zemědělství. Nepotvrdila se tak podle ní argumentace Vinařského svazu ČR o velikosti černého trhu s vínem. Dnes to zástupci asociací uvedli na tiskové konferenci.

Žádná sleva není zadarmo. Jaké finty používají prodejci?

21.05.2019 | Každá sleva je výhodná. Ovšem kolikrát ne ani tak pro koncového zákazníka jako pro prodejce. Za nižší cenou na účtence se také může skrývat mimo jiné i méně gramů obsahu.

Porce květnového čtení míří do sítě!

V prodeji již od 30. 4.