23.04.2019 Jana Čiháková
Koláče nebo muffiny nemusíte pokaždé dělat na sladko. Zamilujte si jejich slané varianty jako ti největší francouzští gurmáni.
Předchůdce quiche (slaného koláče) vznikl v 16. století, a to pod rukama pekaře z francouzského Nancy. Ten jej vytvořil z chlebového těsta, vajec a slaniny. Dnes se v recepturách setkáte spíš s křehkým těstem z mouky, vody a másla (poslední dvě ingredience by měly být vychlazené). Plnit můžete dle chuťových preferencí. Ve Francii je populární smetanový základ, kvalitní sýry a čerstvé bylinky!
Spíš než bílá mouka se při pečení quiche používá špaldová mouka. Platí za znovuobjevenou ingredienci, kterou v kuchyni používali naši předkové. Má řadu výhod a výživových vlastností, které u klasické bílé mouky nenajdee. Je o mnoho zdravější a navíc skvěle chutná i voní. Pořídíte-li si ji v biokvalitě, podpoříte navíc zdravou českou přírodu bez chemie.
Ingredience:
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte uvařenou na drobné kousky nakrájenou brokolici, najemno nasekanou jarní cibulku, olej, vejce, mléko, na drobné kostičky nakrájenou mozzarellu a nasekané divoké byliny. Osolte, dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Pořádně směs promíchejte, aby se všechny suroviny propojily. Výsledná směs by měla být hustá a dobře spojená.
Vyložte formu na muffiny košíčky a postupně naplňte. Pečte asi 45 minut v předehřáté troubě na 180°C.
Chutnají výborně teplé i studené jako svačina do školy či do práce.
Ingredience na korpus:
Ingredience na náplň:
Postup:
Pečeme v koláčové nebo dortové formě.
Na kuchyňskou desku nebo vál si na hromádku nasypeme mouku, přidáme sůl, změklé máslo, v hromádce uděláme důlek do něj rozklepneme vajíčka a přidáme vodu. Ručně zpracujeme v hladké a tuhé těsto, které nelepí. Těsto namačkáme do pečící formy, je důležité vytvořit vyšší kraje. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do předehřáté trouby na 180 °C předpéct.
V misce prošleháme smetanu, mléko, vejce, sůl, bazalku a oregano. Vlijeme do předpečeného korpusu, poklademe nakrájenou cibulí a spařeným špenátem. Pečeme při 180 °C cca 35 minut.
Náš tip: náplň můžete obohatit o čerstvé divoké byliny - pampelišky, kopřivy, bršlice a další.
Ingredience:
Postup:
Quinou uvaříme v lehce osolené vodě (poměr 1 : 2). Zvlášť uvaříme také brokolici (stačí 5 – 8 minut varu). Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Na olivovém oleji osmahneme cibulku, přidáme pórek, papriku, česnek a římský kmín. Lehce opražíme. Poté, co se uvaří brokolice, přidáme ji k restované zelenině.
Směs necháme vychladnout a vmícháme rýžovou smetanu, vejce a nasekané bylinky a směs osolíme dle vlastní chuti. Formu na koláč (průměr cca 27 cm) nebo pekáček vyložíme pečicím papírem a dno poklademe uvařenou quinou a lehce stlačíme. Na tento korpus poté nalijeme směs ze zeleniny. Do směsi můžeme místy vtlačit mozarellu nebo ovčí či kozí sýr. Pečeme na 200 °C cca 20 minut.
01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu
27.02.2024 | Tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským se po mnoha letech zúčastní evropského finále Bocuse d´Or. Po Turíně v roce 2018, Tallinnu v roce 2020 a Budapešti v roce 2022 se vrcholná gastronomická událost uskuteční 19. a 20. března v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.
04.03.2024 | Druhý ročník národního festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se letos odehraje 12. a 13. dubna v prostorách pražského O2 universa, spojí dohromady profesionály z oboru gastronomie i milovníky jídla. Dva dny, čtyři podlaží, osm tematických sekcí, 20 profesionálních show, 30 partnerů a desítky pop-up restaurací i stánků z něj dělá unikátní celonárodní přehlídku gastronomie a moderních trendů v českém gastru.