01.07.2010 Tomáš Miškovský
Televizní reklamy nám stále něco vnucují. Ne vždy se potom přesvědčíme o správnosti jejich tvrzení, jindy nás však mohou upozornit na opravdu kvalitní produkt. Platí to však také o prospěšnosti konzumace mléčných kysaných nápojů?
Někdy se zdá, že pokud si ihned nekoupíme konkrétní výrobek, budeme nejen méně výkonní a bez nálady, ale nejspíš i onemocníme a budou nás ničit vážné zdravotní problémy. Je opravdu »zkyslé« mléko tak zázračné, jak se říká? A který z nápojů je nejlepší?
Odborná Společnost pro probiotika a prebiotika, ve které působí renomovaní lékaři, provedla nezávislý test. Výsledek? Všechny obsahují miliardy probiotických bakterií, žádný nepropadl.
Testování probíhalo v laboratoři katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky na České zemědělské univerzitě v Praze. „Byly hodnoceny mléčné kysané výrobky prodávané na českém trhu, které deklarovaly přítomnost probiotických bakterií Lactobacillus casei. Výrobky byly testovány 2 až 3 dny před vypršením data spotřeby,“ uvedl prof. ing. Vojtěch Rada.
Kysané či také fermentované mléčné produkty používali k léčení již lékaři v antice. „Probiotické bakterie kysaných mléčných výrobků mají význam zejména v udržení přirozené rovnováhy mikroorganismů trávicího traktu,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu a Fakultní nemocnice Motol v Praze.
Jsou stravitelnější, kysané výrobky mohou často jíst i lidé s alergií na laktózu v obyčejném mléce. A dokonce příznivě působí proti rakovině. „Snižují aktivitu některých enzymů, které jsou odpovědné za tvorbu látek podporujících vznik nádorů,“ uvádí doktor Tláskal.
Češi sice patří z postkomunistických zemí k největším konzumentům jogurtů a dalších kysaných výrobků, ale oproti západním zemím jsme ale stále ještě na chvostu. Možná i proto působí lidé na západ od našich hranic šťastněji. Aminokyselina tryptofan obsažená v zakysaných výrobcích totiž působí antidepresivně.
05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.
22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?
25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.