Nejvyšší pokuty od SZPI loni dostaly řetězce a obchodníci s vínem

Nejvyšší pokuty od SZPI loni dostaly řetězce a obchodníci s vínem

19.05.2017 ČTK

Nejvyšší pokuty, tedy milion korun a více, které loni pravomocně udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), dostaly maloobchodní řetězce a dovozci a zpracovatelé vína. Nejvyšší dostal Kaufland. Za med od Včelpa mu inspekce uložila zaplatit přes tři miliony korun, řekl ČTK mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Třetí nejvyšší pokutu dostalo Vinařství U Kapličky ze Zaječí spojené s filmem Bobule.

Podle něj dostávají nejvyšší pokuty obvykle významní hráči na trhu, zejména obchodní řetězce a dovozci a zpracovatelé vína. "Výše pokuty se odvíjí primárně od právní kvalifikace, tedy od toho, zda jde o nebezpečné či falšované potraviny. Dále se odvíjí i od zásahu spotřebitele, tedy množství závadné potraviny na trhu. K dalším faktorům náleží i doba, po kterou se nebezpečná či falšovaná potravina prodávala," uvedl Kopřiva. O výši rozhodují i další méně významné faktory.

Třímilionová pokuta padla za prodej medu od Včelpa, což je podnik patřící Českému svazu včelařů. V roce 2015 se zjistilo, že jsou v medu antibiotika. Český med se totiž míchal se zahraničním.

Kaufland se dostal do žebříčku pokut milion a více ještě dvakrát. Jednou za opakování prohřešků, jako je přítomnost hmyzu a hlodavců v prodejně či ve skladu a prodej potravin nevhodných k jídlu. Další pokuta byla za prodej zkažených potravin, nevyhovující parametry masných výrobků, za přítomnost hmyzu v mouce a za prodej vína vyrobeného nepovolenými postupy, zejména falšováním.

Za podobné prohřešky a také za prodej potravin s prošlým datem trvanlivosti, se špatně označenou zemí původu či klamavě označených dostaly pokuty milion a vyšší i další řetězce. Jsou mezi nimi čtyřikrát Tesco a dvakrát Ahold. Mezi vinaři jsou kromě Vinařství U Kapličky ještě Vinacz z Dolních Bojanovic s pokutou 2,3 milionu a LP Wine z Velkých Bílovic s pokutou 1,6 milionu. Všichni prodávali víno vyráběné nepovolenými postupy.

Celkově loni udělila SZPI pokuty ve výši 127 milionů korun, což je po předchozím roce druhé nejvyšší číslo v historii.


Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.