Nejlepší čokolády na světě

Nejlepší čokolády na světě

27.06.2011 ČTK

Nikoli tradice výrobců, ale pečlivé zpracování a exkluzivní složení rozhoduje podle britské Akademie čokolády (Academy of Chocolate) o nejlepších čokoládách na světě. Přestože se značky jako Amedei, Michel Cluizel a Valrhona dlouhodobě drží na špici soutěže Academy of Chocolate Awards v kategorii tabulkových čokolád, ocenění získaly i výrobky malých čokoládoven, které překvapily originálním obsahem.

Mezi nejlepšími neochucenými hořkými čokoládami se v prestižní britské soutěži letos objevily dvě málo známé značky Duffy's a Askinosie. Mezi nejlepší ochucené mléčné čokolády se pak dostala značka Rococo. Jde prý o úzkoprofilové zboží, které se na českém trhu objevuje jen vzácně.

Podle Martina Richtera ze společnosti Čokoláda.cz jde o produkty, které se v žádném z předchozích ročníků vůbec neobjevily. Letos ovšem porotu zaujaly natolik, že se dostaly mezi vítěze nejsledovanějších kategorií.
    Duffy's pochází z dílny malé anglické čokoládovny Red Star z hrabství Lincolnshire, která nakupuje nejlepší čokoládové boby z různých částí světa. Vítěz s názvem Duffy's Chocolate Indio Rojo 72% je vyroben z bobů pěstěných v Hondurasu. Britský výrobce byl před soutěží schopen vyrobit pouhých 250 kusů, neboť loni se sklidilo jen 50 kilogramů těchto bobů.
    Tabulka 70procentní čokolády Askinosie San Jose Del Tambo pochází z malé čokoládovny v americkém státě Missouri a zajímavá je prý už obalem. Na první pohled ošuntělý voskovaný papír s jakoby obyčejným potiskem a roztřepeným provázkem ve skutečnosti skrývá exkluzivní obsah. "V lednu letošního roku, tedy ještě před získáním ocenění, se deset gramů této čokolády prodávalo v Británii za 1 libru (asi 27 korun)," sdělil dnes ČTK Richter.
    

Mezi mléčnými čokoládami odborníci upozorňují na vítězství ochucené čokolády s názvem Rococo Sea Salt z dílny malé rodinné londýnské čokoládovny. Vyznačuje se sametovou mléčnou chutí s jemným koncovým tónem mořské soli.
    Pravá čokoláda musí podle znalců obsahovat minimálně 35 procent kakaových součástí, aby mohla být označena za hořkou. V případě mléčné čokolády je to alespoň 25 procent. Kvalitní čokolády obvykle obsahují více než 45 procent kakaové sušiny. Mají nižší obsah cukru a vyšší obsah antioxidantů, které příznivě působí na lidský organismus.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.