Nejlepší chléb se peče v Pelhřimově

Nejlepší chléb se peče v Pelhřimově

03.06.2011 Redakce

Letošní národní soutěž „Chléb roku 2011“ se uskutečnila 2. června v Pardubicích, v rámci tradiční pekařské slavnosti DNY CHLEBA. Pekařské firmy z celé ČR přihlásily do soutěže celkem 52 vzorků. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce.

Kvalitu chlebů posuzovalo deset nezávislých komisařů, zkušených pekařských odborníků. Hodnotily se především senzorické parametry jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť. Samotná výroba chleba je „královskou“ pekařskou disciplínou a vyrobit chutný a kvalitní chléb je skutečným uměním.

Vítězem kategorie „Konzumní chléb roku“ se stal chléb z pekárny ADÉLKA, a.s Pelhřimov. V kategorii „Řemeslný chléb roku“ zvítězil chléb z firmy Mader a synové s.r.o., Pekárna RACEK Přerov.

Již 17. ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb České republiky uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR společně s obchodní organizací Tesco Stores ČR a.s., v jejíchž obchodech budou vítězné chleby prodávány. V rámci akce Dny chleba, jíž se zúčastnilo na 400 pekařských odborníků, posvětil Královéhradecký biskup Jan Vokál u příležitosti 20. výročí profesní organizace českých pekařů nový cechovní prapor.

„Podle předsedy svazu pekařů J. Dřízala, je tato soutěž velmi důležitá k udržení vysoké kvality chleba pro českého spotřebitele, zejména dnes, kdy je ze strany obchodu vyvíjen velký tlak na co nejnižší cenu. Měli bychom si zachovat jedinečnost kvasového českého chleba, vycházející z tradičních receptur a dlouholetých zkušeností. Chléb by měl být především kvalitní a čerstvý, spotřebitel by si na něm měl skutečně pochutnat a za kvalitu si i připlatit. Co je levné, toho si lidé neváží – proto by se měl chléb stát opět měřítkem hodnot, jako byl v minulosti, říká Dřízal“.

 Ročně se dle údajů ČSÚ spotřebuje v České republice 44 kg chleba a jeho spotřeba trvale klesá. Spotřebitelská cena 1 kg chleba (19,50 Kč/kg) je i po nedávném zvýšení cen v obchodech v důsledku růstu nákladů mouky a energií daleko nižší, než v jiných evropských státech. Průměrný občan České republiky utratí za chléb ročně necelých 900,- Kč.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.