Nejlepší české biovíno je z produkce Vinselektu Michlovský

Nejlepší české biovíno je z produkce Vinselektu Michlovský

03.03.2011 Redakce

Nejlepším českým biovínem za rok 2010 byla na včerejším slavnostním večeru u příležitosti veletrhu VINEX&HORECA FORUM 2011 v Brně vyhlášena Malverina pozdní sběr 2007, suché, z produkce společnosti Vinselekt Michlovský.

Soutěž Česká biopotravina roku byla vloni poprvé obohacena o kategorii „vína z ekologických hroznů“. Hned premiérový ročník se setkal s velkým zájmem ekologických vinařů. Šest vinařů do soutěže nominovalo celkem 18 vín vyrobených z ekologicky pěstovaných hroznů. „V posledních několika letech se množství ekologických pěstitelů vína značně rozrostlo a vyhlašovatel soutěže chtěl na tuto skutečnost reagovat. Ukazuje se, že to bylo správné rozhodnutí, v příštích letech by pravděpodobně mělo množství vín z ekologické produkce stoupat, vzhledem k ukončení přechodného období velkého množství pěstitelů“, komentoval první ročník soutěže Tom Václavík, organizátor soutěže. O vítězství v kategorii se utkala vína od těchto vinařů: Vinselekt Michlovský a.s., Veritas spol. s r.o., Templářské sklepy Čejkovice vinařské družstvo, Ing. Josef Abrle, Vlastimil Peřina-Vinný sklep EBEN a Vinné sklepy Kutná hora s.r.o. Do finálového rozstřelu poslali porotci tato vína: tří zástupce společnosti Vinselekt Michlovský, konkrétně Malverina pozdní sběr 2007, suché, Hibernal pozdní sběr 2007, polosladké a Laurot pozdní sběr 2008, suché. O prvenství se utkala se Svatovavřineckým zemským vínem 2009 z Vinných sklepů Kutná hora. „Michlovský opět kraloval další vinařské soutěži. Porotce ovšem také zaujalo první tuzemské slámové biovíno z produkce rodinné firmy Abrlových z Pavlova, které se k medaili nedostalo jen o fous“, říká Richard Stávek odborný garant kategorie. Pozitivně však byla hodnocena i vína ostatních producentů - Vlastimila Peřiny z Lednice nebo společností Veritas Bošovice a Templářské sklepy Čejkovice. Výsledky shrnula vedoucí degustační komise, Helena Baker: „Vína byla příjemným překvapením, neshledali jsme žádné problematické vzorky, ale vína spíše lepšího průměru až nadprůměrná“. Její slova potvrdil i další člen degustační komise, Ing. Jan Ševčík: „S kvalitou vín jsem velmi spokojen, mohu říci, že jsem si opravdu pochutnal“. V konečném rozstřelu porotci téměř jednohlasně šampiónem roku 2010 zvolili Michlovského suchou Malverinu. Pozitivním signálem je i to, že uspěla před vínem polosladkým, což obvykle v rozstřelech i mezinárodních soutěží končívá naopak. V těsném závěsu skončil Hibernal od stejného výrobce a o třetí pozici se podělili Michlovského červený Laurot a Svatovavřinecké z Vinných sklepů Kutná hora.
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.