Něco se peče: Cukrářské trendy na rok 2020

Něco se peče: Cukrářské trendy na rok 2020

15.01.2020 | Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot.

<

Jde se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii.

Česká cukrařina a její návrat k základům, poctivá rukodělná práce, klasické zákusky z nejlepších ingrediencí a připravené opravdu s respektem.

Máslo, čokoláda, ořechy, marcipán. Kniha Moderní česká cukrařina od Josefa Maršálka také přispěje svou trochou do mlýna. Návštěva české klasické cukrárny se postupně opět stane zážitkem.

Jedlé květiny budou všude, živé či sušené, mražené či kandované. Opět to evokuje jistý posun a návrat člověka zpět k přírodě.

Musli a granola zažívá obrovský comeback a její součástí se stávají ty nejdražší a luxusní ingredience. Od limitovaných edic čokolády, přes mrazem sušené ovoce a zeleninu po květiny či jedlé zlato. Čerstvost a chuť budou vším, a to nad design či yummy look. Ano, lidé jedí a kupují očima, ale nejsou hloupí. Vracející se zákazník je klíčem k úspěšnému businessu. Nedostatky či nepravidelnosti ve vzhledu budou naopak žádány. Rukodělná práce bude zase na vrcholu. Turecko je zemí, kde se objevují neotřelé koncepty kombinující klasické postupy a arabskou influenci od vizuálna až po chuť. Rozhodně bych doporučoval výlet do Istanbulu a nechal se unést jeho sladkou kulinární scénou. 

Pekárny a zase pekárny, otevřené v kombinaci s bistry, vlastní mletí mouky a kvasové pečivo. Pekař je viděn a stává se z něj zase pan Někdo. Velkým hitem budou focaccie a japonské (asijské) měkké bulky z bílého těsta s náplněmi anebo bez. Obrovský návrat hlásí semínkový kvasový chléb. Čím méně ingrediencí a více přírodních, tím lépe. Sledujte například Chleba se solí v Českých Budějovicích. Netflix se ukazuje jako obrovský influencer prakticky čehokoliv. Včetně pole jídla a dnes i toho sladkého.

TV je super medium pro jakoukoliv změnu ve společnosti. Obrovský prostor nastává pro raw a veganské koncepty, na trhu jsou dnes tisíce skvělých a dostupných produktů a ingrediencí, u nás máme nějaké pokusy o veganské cukrárny, ale jsou nedomyšlené do detailů a tím pro koncového zákazníka nepochopitelné. Čekáme na první hvězdu. Šílené kombinace: káva ve zmrzlinovém kornoutu, makronkové donuty, donut jako italské canolli, townie (brownies v tartletce), Chouger (větrník a lá burger), Cragel (croissant vypadá jako bagel) a jiné. Je jasný, že zákazník chce zábavu a tyto produkty jsou zejména důležité pro instagramery a influencery. Jejich éra se řítí do finále, ale médium jako takové teprve očekává svůj vrchol.

Laminovaná těsta mají v sobě magii francouzské pekařiny a cukrařiny. Naštěstí jsou u nás naprosto doma a nás čeká obrovský návrat kremrolí, lískových řezů, palmiers či tyčinek se sýrem. A ještě jednou a naposled. Do kremrolí a všeobecně do výrobků z laminovaných lískových či plundrových těst NEPATŘÍ těžké máslové krémy a už vůbec ne mascarpone. V těstě je už samo o sobě 40% másla, takže náplně musejí být lehké a nadýchané. Přesně o tom cukrařina je.

Lokální, a ještě jednou lokální. Globalizace má svůj vrchol za sebou a makro market ustupuje na úkor mikro marketu. Konečně. Poznejte svého zemědělce, mlynáře, mlékaře a sadaře. Na začátku bylo jídlo a experimenty se světovou populací, které byly řízené nadnárodními korporáty, jsou téměř u konce. Naštěstí.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Češi jsou evropští "masožravci", maso nejí jen 4 % lidí

10.07.2020 | Čtyři procenta Čechů nejí maso a stejně velký podíl populace praktikuje takzvané flexitariánství, tedy příležitostnou konzumaci masa a ryb. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu agentury Ipsos. Stravu s vyloučením či omezením masa preferuje desetina lidí, zbytku je lhostejné, zda konzumuje potraviny živočišného či rostlinného původu.

Za týden kilo dolů: Už jste slyšeli o barevné dietě?

08.07.2020 | Dělená strava, tukožroutská polévka, počítání kalorií… Máte už dost diet, které vám neustále něco zakazují, nechcete se vzdát svých oblíbených potravin, zázračným pilulkám nevěříte, ale přesto chcete zhubnout? Potom třiďte potraviny podle barev.

Povědomí o Fairtrade u nás roste, férové nákupy zná třikrát více lidí

02.07.2020 | Znalost etické certifikace Fairtrade a známky FAIRTRADE mezi lidmi stoupla. Podle výsledků agentury Median za uplynulých deset let trojnásobně.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont