Nechutné! Takhle vypadá olej v některých fastfoodech

Nechutné! Takhle vypadá olej v některých fastfoodech

15.01.2019 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vyhodnotili fritovací oleje v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení za nevhodné k lidské spotřebě.

Na základě nevyhovujících výsledků kontrol v minulých letech inspektoři SZPI uskutečnili v roce 2018 kontrolní akci, jejímž cílem bylo prověřit, zda provozovatelé společného stravování – primárně restaurace a provozy rychlého občerstvení – nepoužívají k přípravě pokrmů přepálené fritovací oleje a tuky vykazující vysoký stupeň tepelného rozkladu.

Při akci inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách společného stravování a posoudili zde 93 vzorků fritovacích olejů.

PŘEPÁLENÉ OLEJE? V NĚKTERÝCH PŘÍPADECH NA DENNÍM POŘÁDKU

U celkem 26 % kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení (vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd.) a laboratorního stanovení tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG) vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami. Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům akce bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozech společného stravování pokračovat i v budoucnu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Margarín je s námi už 150 let, původně byl určen námořníkům

15.07.2019 | Před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na margarín - náhražku másla vyrobenou ze zředěného mléka, vody a rozpuštěného loje. Nový ztužený jedlý tuk nazval podle řeckého výrazu margaritari, což značí perlu.

Českomoravský svaz mlékárenský reaguje na křivé nařčení českých výrobců v pořadu A DOST

03.07.2019 | Dne 24.června odvysílala internetová televize další díl pořadu „A DOST“, ve kterém tentokrát hodnotila tavené sýry. Interpretace výsledků testu protagonistů tohoto pořadu nás velmi nemile překvapila, sdělil Československý svaz mlékárenský a tvrdě se ohradil.

Jídlo se nyní v autě zkazí i během 15 minut: Pravidla bezúhonného trasportu

27.06.2019 | Tropické teploty překonávají v posledních dnech rekordy a mohou nám způsobit nemalé zdravotní problémy, a to i konzumací špatně skladovaných nebo přepravovaných potravin. Jak známo, v rozpáleném interiéru auta, kdy teploty dosahují i 60°C, se potraviny rychle kazí.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červencové číslo koupíte od 24. 6. v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont