Nechutné! Takhle vypadá olej v některých fastfoodech

Nechutné! Takhle vypadá olej v některých fastfoodech

15.01.2019 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vyhodnotili fritovací oleje v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení za nevhodné k lidské spotřebě.

Na základě nevyhovujících výsledků kontrol v minulých letech inspektoři SZPI uskutečnili v roce 2018 kontrolní akci, jejímž cílem bylo prověřit, zda provozovatelé společného stravování – primárně restaurace a provozy rychlého občerstvení – nepoužívají k přípravě pokrmů přepálené fritovací oleje a tuky vykazující vysoký stupeň tepelného rozkladu.

Při akci inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách společného stravování a posoudili zde 93 vzorků fritovacích olejů.

PŘEPÁLENÉ OLEJE? V NĚKTERÝCH PŘÍPADECH NA DENNÍM POŘÁDKU

U celkem 26 % kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení (vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd.) a laboratorního stanovení tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG) vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami. Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům akce bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozech společného stravování pokračovat i v budoucnu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nenechte se nachytat na babiččinu bábovku nebo domácí sekanou!

15.04.2019 | Možná jste si v obchodě všimli, že někteří výrobci se vám snaží vnutit zdánlivě přidanou hodnotu výrobku, kterou "šikovně" schovávají do označení, že jde o produkt domácí či jako od babičky. Jenže mají na to právo?

UPEČTE SI S NÁMI: SUŠENKOVÍ SNĚHULÁCI

02.01.2019 | Vyzkoušejte tradiční recepty, ale nechte se inspirovat i něčím novým. Recepty budou o to chutnější, když je doplníte výrobky oceněnými značkami kvality.

Nepořádek a zkažené potraviny některé restaurace netrápí

17.04.2019 | Středočeští hygienici dali restauracím v letošním prvním čtvrtletí meziročně více pokut. Minulý rok jich bylo ve stejném období 27, letos už 250. Minulý rok činily sankce 114 000 korun, letos už více než 636 000 korun.