Nebezpečí energy drinků: zvyšují agresivitu u dětí, dospělým mohou způsobit kolaps

Nebezpečí energy drinků: zvyšují agresivitu u dětí, dospělým mohou způsobit kolaps

20.05.2019 Jana Čiháková

Energetické nápoje nejsou nebezpečné jen svým vysokým obsahem cukrů. Obsažený kofein a další látky mohou podle odborníků v dětech vyvolávat a prohlubovat agresivní chování, zhoršovat soustředění a vést k úzkostem.

"Největší rizika jsou spojena s konzumací energetických nápojů dětmi a dospívajícími. Nadměrná konzumace může vést ke zvýšené nervozitě, horší schopnosti soustředění, úzkosti a zvýšené agresivitě a v dlouhodobém horizontu i ke zhoršení paměti," uvedl vedoucí oddělení experimentální diabetologie a zástupce přednosty Centra experimentální medicíny IKEM Martin Haluzík.

Dlouhodobé a nadměrné pití těchto nápojů může podle něj ovlivnit duševní vývoj a mentální schopnosti dětí. Některé země, například Velká Británie nebo Litva, prodej těchto nápojů dětem úplně zakázaly, pro zákaz je podle loňského průzkumu i většina Norů. V Česku se o zákazu debatovalo před pěti lety. V roce 2015 před konzumací energetických nápojů dětmi varovala i evropská organizace kardiologů. V Česku je podle dat z tohoto roku pilo 40 procent dětí a 82 procent náctiletých.

I pro dospělé platí rizika

Nadměrná konzumace neprospívá ani dospělým, zejména diabetikům nebo lidem s nemocným srdcem, řekli ČTK. "Princip  užití energetických nápojů není v dodání energie jako takové, ale energie ve smyslu povzbuzení, zlepšení pozornosti a výkonu. Užívají jej například řidiči k udržení pozornosti nebo sportovci," vysvětlil Lukáš Zlatohlávek z III. interní kliniky - kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle něj ale každý organismus potřebuje odpočinek, a pokud se únava příliš zahání těmito nápoji, může nastat i kolaps.

Obecně mají energetické nápoje vysoký obsah cukru, což může při dlouhodobé konzumaci přispívat ke zvyšování hmotnosti a vést k dalším komplikacím spojeným s nadváhou a obezitou. Podle Haluzíka je nejlepší je nepít vůbec, nebo jen výjimečně. Vyhnout by se jim měli pacienti s poruchami srdečního rytmu, nadváhou nebo cukrovkou.

Raději dva šálky kávy?

"Poměrně vysoký je také obsah kofeinu, který při nadměrné konzumaci může způsobovat bušení srdce a rychlejší srdeční rytmus, u pacientů s onemocněním srdce může vyvolat i srdeční arytmii. Kofein také může způsobovat nespavost a jiné poruchy spánku," dodal Haluzík.

Podle Zlatohlávka se obsah kofeinu v různých druzích nápojů liší. Některé obsahují ekvivalent méně než jednoho šálku kávy, jiné ale třeba i více než dvou. Zvýšená konzumace může přes prvotní nabuzení způsobit podle něj následný útlum. U pravidelných konzumentů se může objevit třes, nepozornost nebo roztěkanost.

"Často je konzumace těchto látek spojena s konzumací alkoholu, či dokonce drog a v tom tkví asi jedno z největších nebezpečí, zejména ve zvýšené toleranci alkoholu s následnými negativními následky," doplnil Zlatohlávek.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.