Naši vinaři zas mají co slavit! Český tramín uchvátil New York

Naši vinaři zas mají co slavit! Český tramín uchvátil New York

28.07.2021 Jana Čiháková

Vinaři z České republiky získali na letošní soutěži Great American International Wine Competition v New Yorku dva tituly šampiona, sedm platinových medailí a 17 medailí zlatých. Sbírku doplnilo 78 stříbrných a 38 bronzových medailí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast tuzemských vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

Titul šampiona, tedy nejlepšího vína v kategorii, získal Tramín červený 2019, výběr z hroznů z vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic, a Rulandské šedé 2020, pozdní sběr z Vinařství Václava Zapletala z Velkých Bílovic. Platinové medaile získala vinařství Štěpán Maňák, vinařství KOSÍK, Dvořáček LTM, Žůrek, Znovín Znojmo, Vinofol a Osičkovo VRO Group. Vína z Moravy a Čech obstála v konkurenci 953 vín z celého světa, což je o něco méně než obvykle kvůli stále platným protipandemickým opatřením.

"Americké hranice jsou privátní turistice stále velmi přivřené. Dopravit tam palety s víny opravdu není jednoduché, ale stále to ještě umíme," podotkl šéfredaktor časopisu Sommelier Luboš Bárta, který účast vín z Česka na soutěži zajišťoval.

Loni vinaři nezískali žádný titul šampiona, ale přivezli z Great American 18 platinových medailí.

Great American International Wine Competition je jednou z nejprestižnějších soutěží v Americe i díky své charitativní základně. Pořadatelská nadace Raise a Glass je newyorskou neziskovou organizací a byla vytvořena s cílem pomáhat zachraňovat a zlepšovat životy dospělých a dětí na celém světě. Své poslání naplňuje tím, že shromažďuje a daruje zasloužilým charitativním organizacím cenný majetek, tedy tisíce oceněných lahví vína, piva a lihovin, které využívají při svých benefičních galavečerech, večeřích, aukcích a dalších akcích.

Zdroj ČTK, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.